Piti lähteä hiostavaa hellettä karkuun sisälle kun hiki alkoi virtaamaan varjossakin, vaikka vaan istui ja olla möllötti. Oma nahka kertoi hellerajan paukkuneen jo aamupäivällä yli. Sisälle tultaessa piti kuitenkin kurkata tarkka luku lämpömittarista; 32 astetta, ilmankos tuntui, taas tänäänkin, aika lämpimältä!
Teenpä nyt tällä kertaa postauksen meidän perheen lemppari kesäruuasta eli kanasalaatista kera yrttivoipatongin. Ihan parasta kesäsapuskaa ja uppoaa koko porukalle.
Kanasalaatiin pilkon pohjaksi muutamaa erilaista salaattia. Tälläkertaa laitoin jääsalaattia, friseesalaattia ja lollorossoa. Sitten sekaan vain kanaa, kurkkua, fetaa, ruispastaa, viinirypaleitä sekä pikkuisen punasipulia. Yksinkertaisen hyvää, slupsista vaan!
Patonkien ohjeen ajattelin jakaa teidänkin kanssa, jos vaikka joku innostuu joskus kokeilemaan. Yrttivoin voi myös ihan yhtähyvin tehdä valmispatonkeihin.
PATONKI ja YRTTIVOI
Patongit
6 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
1/4 dl siirappia
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, siirappi ja kaurahiutaleet. Lisää ruisjauhot ja osa vehnäjauhoista. Lisää öljy ja alusta loput jauhot taikinaan.
2. Kohota taikina.
3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Leivo pellin mittaisia patonkeja.
4. Nosta patongit pellille kohoamaan.
5. Paista 225- 250 asteessa n. 13-15 minuuttia patonkien paksuudesta riippuen.
Yrttivoi
(ohje kolmeen pellin mittaiseen patonkiin)
60 g voita
1 tl sipulijauhetta
tuoreita tai kuivattuja yrttejä
Itse laitoin tällä kertaa 1 rkl tuoretta silputtua oreganoa ja 1 1/2 rkl tuoretta silputtua basilikaa. Kuivatuista yrteistä yksinkertaisinta on laittaa n. 1 rkl pitsamaustetta (oregano, basilika, meirami). Kannattaa kokeilla eri variaatioita :)
1. Sekoita pehmeään voihin sipulijauhe ja yrtit.
2. Halkaise patongit ja voitele molemmat puoliskot yrttivoilla.
3. Kääri patongit folioon ja paista 200 asteessa 15 minuuttia.
Minun on tehnyt mieli sitten viime kesästä, kun innostuin kasvattamaan syötäviä kukkia, kokeilla tehdä kukkaiskakku. Tai oikeastaan vain käyttää syötäviä kukkia kakun koristeluun. Ruiskaunokit alkavat olla parhaimmillaan, jotenka tartuin tuumasta toimeen ja tein salaattiruualle ökymakean jälkkärin eli marenkisen mansikkakakun.
Kakku sai koristeensa mansikoiden ja punaviinimarjojen lisäksi kotipihan kukkasista: ruiskaunokista, orvokista, valkoapilasta ja maitohorsmasta. Jokaista koristesorttia piti tietenkin maistella vain todetakseen, että taitaa nuo kukkaset makunsa puolesta pikemminkin sopia koristamaan salaatteja. Vai mitä olisitte mieltä salaatinlehdistä kera kermatuorejuusto-päällisen!? Yhtäkaikki kesäisen, iloisen kakun kukkasista saa loihdittua. Ja tarvii kyllä kokeilla vielä joskus valkoapilaa ja maitohorsmaa salaatissa, sopivat varmasti makunsa puolesta sinne hyvin. Ruiskaunokki ja orvokki kuuluivat jo viime kesänä meidän ruokalistaan ;)
Helteisiä päiviä teillekin!!