torstai 10. marraskuuta 2016

Koristeita soodataikinasta




Kyllähän se alkaa tässä vaiheessa hiipiä mieleen, täyttäen pikkuhiljaa ajatukset kokonaan. Nimittäin tuleva joulu! Vuoden tunnelmallisin aika alkaa olla käsillä ja ainakin omat ajatukset kääntyvät hiljalleen vuoden viimeisien päivien suureen juhlaan. Marraskuu on hyvä kuu aloittaa jouluaskartelut. Pikkuhiljaa touhuta ja samalla fiilistellä jo tulevaa. 



Oletteko te jo kokeilleet soodataikinan tekoa?

Me innostuttiin lasten kanssa kokeilemaan sitä ekan kerran jokunen aika sitten. Ja aika kivan materiaalin saikin soodasta, maissitärkkelyksestä ja vedestä aikaiseksi. Soodataikina taipui meillä kuusenkoristeiksi ja minun oli pakko kokeilla muutamaan lumihiutaleeseen ja sydämeen leimasimia. Jouluiloa-koristeet pääsevät piristämään joulupaketteja ja arvatkaapa tekisikö minun mieli tehdä joku ilta vielä yksi taikina. Nimillä varustetut koristeet olisivat näet myös mahdottoman kivoja joulupaketteihin. Tai sitten niistä saisi kauniit paikkakortit joulukattaukseen.




Laittelen itselle soodataikinan ohjeen tänne muistiin, 
kun tämä on niitä juttuja mitä tulee varmasti vastaisuudessakin tehtyä.
Ja te jotka innostuitte asiasta napatkaa ihmeessä ohje talteen.

Soodataikinaan tarvitset: 
1 dl maissitärkkelystä
2 dl soodaa
1 1/4 dl vettä

Ainekset laitetaan kattilaan ja lämmitetään miedolla lämmöllä samalla sekoittaen niin kauan, että taikinasta tulee kiinteää. Kiinteä taikinamöntti siirretään kulhoon ja kulho peitettään kostealla liinalla. Kun taikina on jäähtynyt se on valmis työstettäväksi. Me huomattiin, että taikina oli helpoin työstää kun käytti leipomiseen apuna reippaasti maissitärkkelystä. Koristeet kovettuvat kuivuttuaan. Me laitettiin valmiit koristeet 75 asteiseen uuniin pariksi tunniksi. Nämä voi kuitenkin jättää myös huoneenlämpöön kuivumaan. Ritilän päällä nämä kuivuu parhaiten. Pitsiliinalla ja leimasimilla sai kauniita kuvioita koristeisiin ja ripustuslenkin reiät teimme juomapillillä.

Kostea taikina oli melkoisen pahan hajuista ja ehdinkin ajatuksissa laittaa kaikki koristeet ulkokuusta koristamaan. Onneksi haju hälveni lähes kokonaan koristeiden kuivuttua, joten en taidakkaan raaskia niitä ulos laittaa ;)



Ihanaa joulunodotusta,
tästä se lähtee :D


36 kommenttia:

  1. Itse törmäsin näihin vasta eilen ja tänään heti teimme koristeita isompien kanssa. Ovat kyllä tosi nättejä ja helppo tehdä lasten kanssa! :) Luulenpa, että teen näitä vielä joku kerta rauhassa yksin. Olisivat kivoja lahjoja kerhotädeille ja muillekin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin tekisi mieli tehdä näitä vielä yksin, tämän satsin kun lapset melkeinpä leipoivat! Ja totta, näistä saisi kivoja pieniä muistamisia! Joulukortteihinkin saisi pienen lisän, kun sujauttaisi mukaan nätin soodakoristeen :)

      Poista
  2. Todella sieviä koristeita ja varmasti mukava askarrella!
    Mukavaa puuhaa lasten kanssa ja saa kauniita juttuja!
    Ihanat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä oli kyllä mukava tehdä ja onnistui hienosti lasten kanssa :) Kiitos taas Susanna <3

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Miten meillä on niin samanlaiset puuhat usein?! Tuntuu ihan hassulta, että niin monesti oon tähän "ilmiöön" törmännyt :) Meidän välillä lienee kai jotain maagista :D Juuri toissapäivänä tein taikinan ja paineltiin lasten kanssa se muoteilla koristeiksi. Meilläkin ne päätyvät paketteihin ja kuuseen koristeiksi. <3

    Ihanan jouluisia kuvia olet ottanut <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole totta, niin hauska sattuma taas :D :D Näiden teko oli kyllä mukavaa puuhaa. Monesti lasten kanssa askartelut on minulle vähän "pakkopullaa", mutta näitä oli mukava yhdessä tehdä. Laitatko teidän sooda-askaretlut blogiin? Mukava olisi nähdä teidän versiot :) Kiitos Kaaru <3

      Poista
    2. Joo, en minäkään yleensä lasten kanssa askartele, en vaan oo sen sortin äiti. Mutta näitä oli kyllä ihan mukava tehdä lasten kanssa, vaikka hieman tuntui alkuun hankalalta työstää taikinaa. Kuumensin ehkä vähän turhan kauan, kun meinasivat murentua käsiin mokomat, kun nostelin koristeita pellille kovettumaan.


      Minäkin teen vielä jossain vaiheessa näitä yksikseni, sen verran koukuttavaa oli! Olitkohan se juuri sinä, joka olit tehnyt viime joulun alla pipariukoista ja akoista sellaisen "viirinauhan". Vähän vastaavaa sellaista ajattelin vielä kokeilla, miten tuosta soodataikinasta onnistuisi. Ehkäpä ne meidänkin tuotokset vilahtavat blogissa ennen joulua :) Ainakin viimeistään siinä vaiheessa, kun käärin lahjoja pakettiin ja laitan soodataikinakoristeen siihen pakettikortiksi. :)

      Poista
    3. Mullakin oli viime joulun alla sellainen pipariukkeli-akkeli-nauha puuhellan päällä. Se oli kyllä kiva. Taidan tehdä sellaisen tänäkin vuonna. :)

      Poista
    4. Oli meillä viime jouluna pipariukkeli-nauha ja Pikku Akalta sen idean nappasin <3 Minustakin se oli niin veikeä, että sellainen täytyy ehdottomasti tänäkin vuonna tehdä! Kiitos vaan Outi ideasta :)

      Poista
  5. Ihania juttuja olet tehnyt. Minulla on ollut mielessä tehdä myös noita, taidankin viikonloppuna lasten kanssa
    Tehdä :) iloista joulunodotusta sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä tuli kyllä tosi ihania minunkin mielestä. Helposti ja edullisesti sai kaunista aikaiseksi :) Kiitos Jaana <3

      Poista
  6. Kauniita koristeita olet saanut aikaan! Pitääpä ostaa soodaa varalta kaappiin jos ehtisi joku ilta itsekin värkätä yhden taikinan verran näitä 😊 olisivat kyllä niin kauniita koristeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varaa ihmeessä ja käyhän se sitten leivontaan, jos ei tule koristeita tehtyä :) Kiitos Nanni!

      Poista
  7. Onpas suloisia! Tuota massaa olen suunnitellut itsekin tekeväni, pitää laittaa ohje muistiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Helposti ja edullisesti sai kyllä kauniit koristeet :) Kiitos Hanna!

      Poista
  8. Tosi kauniita, erityisesti nuo lumihiutaleet. Täytyykin tänä vuonna kokeilla! Viime vuonna tuli ihasteltua kaverin tekemiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla teki mieli tehdä jo viime jouluna virkattuja lumihiutaleita kuuseen, mutta edelleen ne on tekemättä... No, nyt on soodahiutaleita, kauniita nekin ja saavat toimia tänä jouluna virkattujen korvikkeena, kun tuskinpa enää ehdin virkata kuusen koristeita :) Kiitos naurispelto!

      Poista
  9. Ihania! Mistä oot löytäny noi lumihiutale muotit?��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on HEIROLin ja ainakin meidän alueen Prisma myy niitä :) Kiitos sinulle!

      Poista
  10. Aivan ihania! Minä olen kans ajatellut tätä testata tämän joulun alla. Saapa nähdä, saanko aikaiseksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeileppa ihmeessä, näitä oli mukava tehdä yhdessä lastenkin kanssa :) Kiitos Outi!

      Poista
  11. Ihania juttuja olette tehneet siellä! ☺Lapset kyllä muistavat nuo hetket! 💜 Ja niin tunnelmallisia, kauniita kuvia olet taas ottanut.

    Mullakin kokeilematta tämä juttu....Joskohan minäkin kokeilisin jo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisu! Mukava noita oli yhdessä tehdä ja niin kauniita koristeita sai helposti ja edullisesti :)

      Poista
  12. Kauniita koristeita ja tuo hiutale on ihanan erikoinen. Minulla on nyt vuoden tai pari ollut soodataikinan resepti muistilapulla keittiön kaapin oven sisällä muistissa. Jospa sitä vaikka tänä jouluna saisi vihdoin aikaiseksi :) Ainakin näistä kauniista kuvista innostuu kovasti! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun piparimuotteja on tullut vaikka minkälaisia kivoja. En tiedä saako tuolla lumihiutaleella tehtyä kuinka onnistuneita pipaeita, kun sakarat on niin ohkasia, mutta askarteluun se ainakin soveltuu erinomaisesti. Kokeilkaapa tekin tuota soodataikinaa, se oli jopa aika koukuttavaa puuhaa :)

      Poista
  13. Nää on ihania! Kunhan löydän lumihiutalemuotteja, meilläkin taidetaan askarrella soodataikinasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo mun lumihitaleet on Heirol:in ja ainakin täältä päin niitä saa isoimmista marketeista. Kiitos Tiina!

      Poista
  14. How pretty and delicate Christmas decor!
    I loved so much!
    Greetings from Brazil!
    Inês

    VastaaPoista
  15. Onpa ne kauniita <3. Tätä taikinaa meillä ei ole kokeiltu. Ainekset löytyy kyllä kaapista niin taidankin tietää, mitä tulevalla viikolla tyttöjen kanssa puuhataan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kyllä suositella kokeilemaan (ellette ole jo kerinneet siellä "leipomishommiin" :) )! Näiden teko oli ylättävän koukuttavaa puuhaa ja hirmu mukavaa. Kiitos Krista!

      Poista
  16. Tosi kauniita koristeita ja hienot painokuviot<3 Tuolla soodataikinalla pinnasta tulee kauniin valkoinen ja hohtava. Viime vuonna innostuin ekan kerran kokeilemaan ja suunnitelmissa olisi taas pyöräyttää taikina:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tulee, vähän niin kuin lumihanki pakkasiltana <3 Minun oli pakko tehdä viel yksi satsi, minkä työstin lasten mentyä nukkumaan ;) Kiitos Villa Pipo!

      Poista

Kiva kun ilahdutit pienellä merkillä ♥