tiistai 8. syyskuuta 2015

Tiskirättejä


Myöhäisherännäinen vai mikä?
Muut ovat tainneet tehtailla bambusia tiskirättejä jo useamman vuoden, 
mutta minä sain vasta nyt ensimmäiset tehtyä.



Krista oli viime keväänä tehnyt tiskirättejä koukkuamalla ja minähän ihastuin ikihyviksi koukuttuun pintaan. Miten mikään voikin olla niin kauniin ja eläväisen näköistä! Kesäreissuilla sitten tuli kokeiltua koukkuamista, mihinkäs muuhun kuin, tiskirättiin. Tiskirätitkin kun olivat olleet pitkään kokeilulistalla. Harmaasta langasta siis syntyi elämäni ensimmäinen koukuttu työ. Ja luulenpa ettei se jää viimeiseksi. Koukuttu rätti lähti vähän rullautumaan reunoista, joten virkkasin nirkkoreunuksen kiertämään koko rätin. Googlettamalla löytyy muuten ohjeita koukkuamiseen.


Halusin kokeilla muunkinlaisia tiskirättejä ja niinpä harmaan koukutun lisäksi syntyi aina oikealla neulottu valkoinen. Helppoa ja nopeaa. Vaaleanpunainen rätti taas on virkattu. Törmäsin täällä kivannäköiseen virkkuumalliin ja tein tuolla mallilla virkatun tiskirätin. Ohje on kyllä norjaksi, mutta kuviosta saa helposti selvää vaikka norjankielen taito puuttuukin. Rätin reunaa kiertämään virkkasin vielä yksinkertaisen pitsin.


Kaikkien kolmen tiskirätin langat on Blend bamboota. Samaisesta vaaleanpunaisesta langasta neuloin kesällä tytölle pitsipipon. Juuri minun säkää oli, kun juuri ennen lankojen voittamista olin kerinnyt käydä ostamassa samanmerkkisiä lankoja itselle jemmaan ;)

Muutamien päivien käytön jälkeen voin todeta, että neulottu ja virkattu tiskirätti on ne kaikista kätevimmät. Koukuttu on pöytien pyyhkimiseen vähän turhan jäykkä ja paksu (ja siitä tuli myös vähän turhan pieni) ja niinpä koukuttu rätti päätyikin lasten leikkikeittiöön. Pitäähän sielläkin toki olla oma luuttu :)



Huomasitteko minun uuden kahvakuulani, mikä nököttää tuossa hellan päällä. Tuollaisella kahvakuulalla saattaisin minäkin innostua kyseisestä lajista :D Se on kuulkaas täyttä rautaa ja panoa sillä on vaivaiset 6,5 kiloa. Kyllä on varmasti ennen vanhaa vaatteet silineet kun tuollaisen jötkäleen on silitettävän päälle laskenut. Ja ei ihme vaikka ennen ei ole erikseen tarvittu enää mitään kahvakuulajumppia!


Oispa muuten mielenkiintoista tietää mitä nimeä sinä käytät rätistä millä pyyhitään pöydät?
Itse vierastan tuota tiskirättisanaa ja meillä tiskirätit kulkeekin nimellä pöytäluutu. Minulla tulee tiskirätistä mieleen tiskaus ja minä ainakin tiskaan mieluummin harjalla kuin rätillä :)

Loppuun vielä muistutus ARVONNASTA!
Vielä olisi muutama päivä aikaa osallistua :)

51 kommenttia:

  1. Jopas on kauniita luutuja. Luutuiksi meillä nuita nimitetään😊

    VastaaPoista
  2. Kauniit rätit olet tehnyt! Koukkuaminen on minullekin ihan uusi juttu, täytyypä itsekin kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Mari! Koukkuaminen on hauskaa ja pinnasta tuli valtavan kaunis, pitäisi opetella seuraavaksi tuon perussilmukan lisäksi jotain muita silmukoita!

      Poista
  3. Kauniita luuttuja! Minulle kerran joku nauroi makeasti kun käytän tiskirätistä sanaa luuttu (kahdella t:llä). Sanottiin, että tiedätkö mikä luuttu on - joo tiedän, soitinhan se on, mutta minulle myöskin pöydän pyyhkimiseen käytetty käyttötavara. Pitäisi kuulema sanoa luutu. :O Rakkaalla lapsella on monta nimeä, pätee tähänkin. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa sanaa, jolla sitä kutsua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ne on luutuja, mutta joskus saattaa täälläkin livahtaa mukaan kaksi t:tä :) Mielenkiintoista tietää miksikä muut noita rättejä nimittää! Kiitos sinullekin Kaaru!

      Poista
    2. Kaaru. Kyllä minäkin saatan ajoittain niin antelias olla että kaksi t-kirjainta sanaan "lipsautan". ;-)

      Poista
  4. Pöytäluutu - niitä ne on. :) Nätit!
    Ei muuta kuin kahvakuulaamaan. Se on tosi mukavaa puuhaa. Hiki irtoaa helposti ja voimat kasvavat kohisten. Pian tuntuu 6,5 kilon puntti liian kevyeltä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vaan ne olekkin luutuja :) Huh, en tiedä innostuisinko siitä lajista oikeasti, jos olisi oikean kokoinen aloituskuula. Meiltä kun löytyy vain itselle turhan painavia kuulia, niin en ole päässyt edes kokeilemaan :) Monet on kyllä kehuneet lajia...

      Poista
  5. Kauniita ja käteviä. Meillä kans käytössä :) tosi suloisia sun kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin kyllä postitiivisesti kuinka hyviä ne onkaan! Kiitos Essi :)

      Poista
  6. Rättejä ne on meillä. Ja minä muuten käsintiskan kaikista mieluiten sienellä ;).Kiva kun innostuit kokeileen tuota koukkuamista, itselle on rätit vielä tekemättä, annoin nimittäin ne tekemäni anopille ja roikkuvat koristeena hänellä takan pellistä :D. Täytyykin koukuta jollain harvemmalla mallilla omat rätit (sitten joskus...) tuo perussilmukka on tosiaan melkoisen tiivistä pintaa, kestää varmaan kuivaakin kauemmin. Tosi kauniita ovat nämä kaikki sun rättisi, olen aina haaveillut valkoisesta, mutta olen ajatellut, että se on mahdottoman epäkäytännöllinen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeasti, minä kun olen ajatellut ettei nykyään kukaan käytä muuta kuin tiskiharjaa... hauskaa :) Koukkuaminen oli yllätävän mukavaa puuhaa ja lopputulos on ihana! Mietinkin tässä, että onnistuukohan koukkuaminen suljettuna (pipot mielessä), onkohan sulla asiasta tietoa? Pitäisi varmaan käydä katsastamassa kirjaston hyllyt, jos löytyisi aiheesta kirja. Muistaakseni sinä mainitsikin jostakin kirjasta. Ne sun rätit olikin niin kauniita että ei ihme vaikka ne on päätyneet koristeeksi :) Ja valkoista väriä minäkin arvoin, mutta kun noita keriä oli, niin päätin testata, saa nähdä muuttuuko se harmaaksi...

      Poista
    2. Sillä 2-päisellä koukulla saa tehtyä suljettua. Juuri viime viikollakohan näin jotain koukkuamuskirjoja, oliskohan ollut Juju-kerhon lehdessä... Googlaapa, joka tapauksessa jotain suomenkielisiä kirjoja on nyt muutamia ainakin saatavilla tuosta aiheesta ☺

      Poista
    3. Ainakin sellainen kirja on kuin "Kaunista koukkuamalla" ja sitten se toinen on muistaakseni Tove Fevangin tekemä,jäi mieleen kun multa löytyy Toven yksi virkkauskirja. Jospa noista olisi jotain apuja :)

      Poista
    4. Huippu juttu! Nyt pitää kyllä perehtyä tuohon kirjapuoleen ja kaksipäinen koukku on lähti nyt samantien hankintalistalle :) Suuret kiitokset sulle Krista <3

      Poista
  7. Oi, raskiiko noita luutuja edes käyttää! :)
    Miten niiden pesu? Kestääkö 60 astetta? Jotenkin niin herkun näköisiä, että tekisi minunkin mieleni kokeilla.. Mulla on tuossa yksi erään tätin kutomalla tekemä. Sellainen vaaleanpunainen kuin pieni pöytäliina. Ei raski kaakao- ja maitotahroja pyyhkiä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne käyttöön pääsivät, vaikka melkein ei olisi raaskinut ;) Vyötteessä sanotaan, että lankaa saa pestä 40 asteessa. Luin jostakin, että bambulanka ei kestä kuumempaa lämpötilaa, vaan se menee pilalle. Mietinkin, jos tekisi pikkutilkun, jonka koepesisi (en millään raaski heti pilata uusia luutuja) 60 asteessa. Nyt olen siis pessyt varuilta 40 asteessa, mutta siinä asteessahan ei bakteerit vielä tuhoudu. Tosin bambun sanotaan olevan luonnostaan antibakteerinen, mutta kuitenkin... Kokeile ihmeessä luutujen tekoa, käyttökokemus oli itsellä ainakin varsin postitiivinen :)

      Poista
    2. Minä olen pessyt bambuiset luutut 60 asteessa enkä ole huomannut, että olisivat siitä kärsineet :)

      Poista
    3. Onpa kiva kuulla, ettei ne ole kärsineet. Siispä munkin rätit pääsevät tästälähin 60 pyykkiin. Kiitos kun tulit jakamaan vielä oman kokemuksen :)

      Poista
  8. Suloiset rätit!!
    Ehkä joku kauniimpi nimi noille olisi kivempi...pesuliina!
    Ihanaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rätti kuullostaa tosiaan aika arkipäiväiseltä, kun on kyseessä pitsinen sellainen ;) Mukavaa viikkoa myös mantelilaaksoon!

      Poista
  9. Kiitti Päivi Marianne! Onhan se rätti vähän arkinen nimi varsinkin tuollaisille pitsisille öö... räteille :D

    VastaaPoista
  10. Kauniin värisiä! Meilläkin ne on luutuja. Räteistä mulle tulee sellaset resut rätit mieleen,jotka on kulahtaneista,rikkinäisistä vaatteista leikattu ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanni! Sama homma, minäkin mielllän rätit ihan muuksi, mitä niiksi millä pyyhitään eri pintoja :)

      Poista
  11. Todella kauniita tiskirättejä, tai ei näitä kyllä räteiksi voi millään sanoa! Miten näitä raaskii edes käyttää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Villa Pipo! Muuttuu heti pöytien pyyhintäkin mielekkäämmäksi näteillä luutuilla ;)

      Poista
  12. Kauniita, aivan mahdottoman kauniita! :-) Minä olen lapsesta asti puhunut pöytäluutuista - ja siitä luutun vääntämisestä voisi saada uuden mielenkiintoisen keskustelun aikaiseksi! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Oman näköinen! Sama homma, meilläkin ne on aina ollut luutuja :)

      Poista
  13. Rättejä ne meillä on.. :) Kauniita rättejä tai luutuja olet saanut aikaiseksi. Kyllä nämä tällaiset pyyhkii paljon paremmin kuin kaupan rätit.. Minä kokeilin joskus ihan 100% puuvillalangasta tehdä rätin ja se on toiminut ihan yhtä hyvin kuin bambupuuvillainenkin.. Koukkuamista en olekaan koskaan kokeillut, kivan näköinen pinta sillä tavalla tuleekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nyt vastustaa kommentteihin vastaaminen, eka kaatuu netti, sitten heitetään muuten vaan s-postista ulos, mutta toivottavasti nyt kolmaskerta toden sanoo...
      Hauska miten osalle ne on ehdottomasti rättejä ja toisille luutuja :) Mulle nuo itsetehdyt oli oikeinkin positiivinen ylläri - hyvin on pyyhkinyt! Mielenkiintoista kuulla, että puuvillaiset rätit on toimineet käytössä myös hyvin. Blogeissa vaan on hehkutettu bambusia, mutta onkohan kukaan muu edes testannut puuvillaisia ja bambusia rinnakkain!?

      Poista
  14. Onpa kauniita :) Itse olen ostanut tiskirättejä varten langat jo viime syksyny mutta en ole "ehtinyt" niitä vielä tekemään. Räteiksi niitä meilläkin sanotaan mutta onhan tuo sana vähän hassu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Tyynelä! Kaivappa langat esille ala virkkuu/neulontahommiin. Varsinkin yksinkertaiset neulotut valmistuvat tooosi nopsaan :)

      Poista
  15. Ihania luutuja:-D. Luutu kuulostaa kyllä tosi rumalta. Nuo sinun tekemäsi ovat ennemmin pesuliinoja:-)
    Mahtava "kahvakuula"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kanneli! Eikö vaan ole upea kahvakuula. Tosin käytännössä tuosta saattaisi saada vaan rakkoja käsien täydeltä, kun kahva ei ole ergonomialla pilattu :D

      Poista
  16. Kauniin sävyiset ja niin sievällä pinnalla tehdyt tiskiliinat :). Mahtavat kuvat, tuo sinun kahvakuulasi on kaunis (minullakin olisi vanhempien luona vanha silitysrauta, voisinkin sen kotiin vihdoin tuoda koristeeksi). Meillä kyllä puhutaan ihan tiskiräteistä, nämä on niin kauniit ettei rätti sana oikein sovi. Minäkin tykkään käyttää itsetehtyjä rättejä, suosikkini on kyllä ihan joustofroteesta ommellut, kun jaksan ne kipeillä ranteilla parhaiten kuivaksi vääntää. Virkatut ja neulotut tahtovat jäädä kovin märäksi, kun ei ole voimaa riittävästi. Harjalla minäkin tiskaan, vaikka niitä pesusienien ohjeita olen monet kerrat katsellut, josko tekisi ja kokeilisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! Meiltä löytyy kodarista vielä pari muutakin vanhaa silitysrautaa, mutta ne on huomattavasti kevyempiä yksilöitä. Tämä uusin on ihan extrapainava :) Mun vanhemmilla on kans joustiksesta ommeltuja tiskirättejä ja ne on ollut kyllä kans tosi hyvän tuntusia. Itse muuten olen huomannut käytössä, että virkattua rättejä joutuu paljon enempi vääntämään kuin tuota aina oikealla neulottua.

      Poista
  17. Kauniita pöytäluutuja,meillä itse tehdyt luutut olleet käytössä kauan.
    On ne vaan niin hyviä käyttää.
    Silitysrautasi näyttää olevan samaa vuosi mallia kuin minulla.
    T:Tytti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva Tytti kun jätit kommenttia :) Kiitoksia! Mulle nuo rätiti oli positiivinen yllätys. Aikaisemmin vähän epäilin, että onkohan ne nyt oikeasti niin hyviä. On ollut!

      Poista
  18. Hei,
    Kaunis rätti tuo vaaleanpunainen, kiitos mallista menee kokeiluun. Olen käyttänyt lankana blend bamboota jo vuosia, paras kaikista. Rätit olen pessyt 60° ja hyvin toimii, kuivausrummusta ei oikein tykkää.
    T.Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanna! Testaa ihmeessä mallia, minusta vaaleanpunainen on ollut myös kaikista parhain käytössä. Kiva kuulla myös, että sulla on rätit kestäneet 60 asteen pesua. Nyt uskallan kyllä itsekkin heittää ne korkeampaan lämpötilaan!

      Poista
  19. Nuo n kyllä niin kauniit rätit, että raaskisiko niitä edes käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyttöön ne pääsivät! Oisko tuo sitten arjen pientä luksusta pyyhkiä pöydät näteillä räteillä :) Kiitos Kikka!

      Poista
  20. Niin kauniita ovat todella nuo luutut, ettei taia raskia käyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Odessa! Kyllä ne käyttöön pääsivät, mutta täytyy myöntää etten mustikkatahraa viitsinyt toissailtana vaaleanpunaisella rätillä pyyhkiä ;)

      Poista
  21. Vastaukset
    1. Niin minustakin! Ja tervetuloa Katja lukijaksi!!

      Poista
  22. Mun on pakko saada käyttää luuttuna (ei tiskirättinä täälläkään) mikrokuituliinoja, ne on vaan käytössä parhaita. Eivät nukkaa, jätä raitaa, haise.. ja ovat loputtomiin konepestäviä. Koska kukaan ei tunnu myyvän kauniita mikrokuituliinoja vaan ovat aina jotain limenvihreitä tai liloja, niin säilytänkin aina luuttua kuivauskaapissa ritilän päällä. Ei tarvitse katsella. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ootko ikinä testannut bambuisia luutuja? Mulla on nyt eka kerta ja tosin hyvin on toimineet. Ja itseasiassa paremmin mitä ainakin wettex, mitä meillä ennen käytettiin. Mikrokuituliinoja meillä kyllä kaytetään muuten, mutta enpä ole ikinä niitä pöytäluutuina käyttänyt. Ja se on kyllä totta, että ne aika karseen värisiä :)

      Poista

Kiva kun ilahdutit pienellä merkillä ♥