maanantai 28. heinäkuuta 2014

Yrttivoipatonkia ja kukkaiskakkua


Piti lähteä hiostavaa hellettä karkuun sisälle kun hiki alkoi virtaamaan varjossakin, vaikka vaan istui ja olla möllötti. Oma nahka kertoi hellerajan paukkuneen jo aamupäivällä yli. Sisälle tultaessa piti kuitenkin kurkata tarkka luku lämpömittarista; 32 astetta, ilmankos tuntui, taas tänäänkin, aika lämpimältä!

Teenpä nyt tällä kertaa postauksen meidän perheen lemppari kesäruuasta eli kanasalaatista kera yrttivoipatongin. Ihan parasta kesäsapuskaa ja uppoaa koko porukalle.


Kanasalaatiin pilkon pohjaksi muutamaa erilaista salaattia. Tälläkertaa laitoin jääsalaattia, friseesalaattia ja lollorossoa. Sitten sekaan vain kanaa, kurkkua, fetaa, ruispastaa, viinirypaleitä sekä pikkuisen punasipulia. Yksinkertaisen hyvää, slupsista vaan!

Patonkien ohjeen ajattelin jakaa teidänkin kanssa, jos vaikka joku innostuu joskus kokeilemaan. Yrttivoin voi myös ihan yhtähyvin tehdä valmispatonkeihin.


PATONKI ja YRTTIVOI

Patongit 

6 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
1/4 dl siirappia
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, siirappi ja kaurahiutaleet. Lisää ruisjauhot ja osa vehnäjauhoista. Lisää öljy ja alusta loput jauhot taikinaan. 
2. Kohota taikina.
3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Leivo pellin mittaisia patonkeja.
4. Nosta patongit pellille kohoamaan.
5. Paista 225- 250 asteessa n. 13-15 minuuttia patonkien paksuudesta riippuen.

Yrttivoi
(ohje kolmeen pellin mittaiseen patonkiin)

60 g voita
1 tl sipulijauhetta
tuoreita tai kuivattuja yrttejä 

Itse laitoin tällä kertaa 1 rkl tuoretta silputtua oreganoa ja 1 1/2 rkl tuoretta silputtua basilikaa. Kuivatuista yrteistä yksinkertaisinta on laittaa n. 1 rkl pitsamaustetta (oregano, basilika, meirami). Kannattaa kokeilla eri variaatioita :)

1. Sekoita pehmeään voihin sipulijauhe ja yrtit.
2. Halkaise patongit ja voitele molemmat puoliskot yrttivoilla.
3. Kääri patongit folioon ja paista 200 asteessa 15 minuuttia.


Minun on tehnyt mieli sitten viime kesästä, kun innostuin kasvattamaan syötäviä kukkia, kokeilla tehdä kukkaiskakku. Tai oikeastaan vain käyttää syötäviä kukkia kakun koristeluun. Ruiskaunokit alkavat olla parhaimmillaan, jotenka tartuin tuumasta toimeen ja tein salaattiruualle ökymakean jälkkärin eli marenkisen mansikkakakun.


Kakku sai koristeensa mansikoiden ja punaviinimarjojen lisäksi kotipihan kukkasista: ruiskaunokista, orvokista, valkoapilasta ja maitohorsmasta. Jokaista koristesorttia piti tietenkin maistella vain todetakseen, että taitaa nuo kukkaset makunsa puolesta pikemminkin sopia koristamaan salaatteja. Vai mitä olisitte mieltä salaatinlehdistä kera kermatuorejuusto-päällisen!? Yhtäkaikki kesäisen, iloisen kakun kukkasista saa loihdittua. Ja tarvii kyllä kokeilla vielä joskus valkoapilaa ja maitohorsmaa salaatissa, sopivat varmasti makunsa puolesta sinne hyvin. Ruiskaunokki ja orvokki kuuluivat jo viime kesänä meidän ruokalistaan ;)


Helteisiä päiviä teillekin!!

14 kommenttia:

  1. Herkullisia tarjottavia olet loihtinut! Niin kaunista syötävää, että raaskiiko noita herkkuja edes tuhota :) Kanasalaatti on meidänkin perheessä herkkua, osa pienistä ei vielä ymmärrä sen päälle. Mutta pikku hiljaa varmasti oppivat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se kokonaan tuli syötyä :) Meillä (ihme kyllä) kanasalaatti uppoaa lapsillekin, vaikka toisinaan nirsoilevatkin yhdestä jos toisesta ruuasta! Kiitos Kanneli

      Poista
  2. Hei, meilläpä taidetaanki huomenna nauttia yrttivoipatonkeja kera lohisalaatin ;) näin kesäkuumilla kaipaa jotain vähän virkistävämpää ruokaa kuin ne perus pottumuusit kera lihapullien. Tosi kaunis tuo kakku! Harmi kun ei tullut tänä vuonna kylvettyä tuota ruiskaunokkia itselle, siitähän ois loihtinut monenmoista kaunista koristetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ei täällääkään päin oikein pottumuussi juuri nyt houkuttele ;) Lohisalaattikin kuullostaa hyvältä (vaikka täällä kovasti podetaan kala-allergiaa)!

      Poista
  3. Meidän kesään kuuluu myös kanasalaatti. Täytyykin kokeilla joskus tuota herkullisen kuuloista patonkiohjetta. Kukkakakku on aivan ihana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkuumalla salaatit on vailla vertaansa! Kannattaa ehdottomasti joskus kokeilla, tosin nämä helteet ei taida houkutella leipomaan.. ;)

      Poista
  4. Minäkin aion ehdottomasti tuon patonkiohjeen laittaa kokeiluun, kiitos siis siitä. Ruokaisat salaatit ovat hyviä, perheen miesväkeen ne eivät vain oikein meillä uppoa. Kakku on vallan ihastuttava, oikein kesäkakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaankin kannattaa kokeilla! Harmi kun teillä miesväki ei ole vielä päässyt salaattien makuun kiinni!

      Poista
  5. Upea kakku! Meillä lapsena tehtiin äidin kanssa voikukkasalaattia, muitakin kukkia käytettiin ruuanlaitossa. Voisikin taas verestää muistia niiltä osin. Kiitoksia patonkiohjeesta, menee testaukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä! Mua on kiinnostanut pitkään nuo villiyrtit ja niiden käyttö. Kukkasista on hyvä aloittaa.. :)

      Poista
  6. nams,taidan minäki kokeilla kanasalaattia! meillä herkkua ja paljo menee kesäisin erilaiset makaroni-salaatin versiot...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Salaatit on ihan parasta kesäruokaa (kuin myös grilliruoka) :D

      Poista

Kiva kun ilahdutit pienellä merkillä ♥