maanantai 28. joulukuuta 2015

Joulun tunnelmapaloja




Joulupyhät on nyt vietetty, mutta joulun tunnelma saa säilyä kodissamme ainakin vuoden vaihteen yli. Minulla ei ole ollut ikinä kiire riisua jouluisia juttuja heti pyhien jälkeen pois. Enkä nytkään tee poikkeusta, vaan aion nauttia tästä ainutlaatuisesta tunnelmasta vielä täysin siemauksin.




Meidän jouluaatto sujui taas varsin perinteikkäästi ja siihen sisältyi varmasti niin monessa perheessä tuttuja juttuja riisipuuroaamiaisineen ja joulurauhanjulistuksineen ym. Jouluaterian katoin, niin kuin monena aikaisempana vuonnakin, punaisen kammarin pöydälle. Vanhaa pitsilakanaa silittäessä sormet juoksivat virkatuissa pitseissä ja ajatukset kulkeutuivat menneisiin jouluihin. Tuntui hyvältä asetella kaunis vanha, elämää nähnyt pitsilakana joulun ajaksi pöytään ja nauttia jouluateria vanhasta, eräältä mummolta häälahjaksi saadusta, astiastosta 





Jouluaterian jälkiruuaksi herkuttelimme palat kinuskikissan ohjeella tekemääni minttusuklaakakkua.
Herkullista, mutta todella makeaa!



Joulupäivän aterian söimmekin sitten keittiössä ja ihan konepestävistä astioista. Yksinkertainen kattaus syntyi jouluompuista, muutamista kävyistä ja kynttilöistä. Pitsilakana piti, tottakai, myös joulupäivänä pöytään levittää. Mummoni tekemä ja kirjailema Olisi tainnut mummo aikanaan ihmetellä jos olisi tiennyt, että käytän hänen kauan sitten tekimiäni lakanoita juhlaliinoina.


Pieniin kakkuvuokiin laitoin muutaman jouluisen herkun aterian palanpainikkeeksi. Tulipa siinä syödessä mieleen, että noihin vuokiin saisi tehtyä kivat pienet jälkiruokaleivoksetkin. Esimerkiksi jouluksi tekemäni minttusuklaakakku onnistuisi tehdä hyvin myös pieniin vuokiin.

Vähän ennen kuin kävimme joulupäivän pöytään eskarineitimme kiikutti minulle nipun paikkakortteja. Hänen oli pitänyt tehdä ne kuulemma yllätykseksi jo jouluaterialle, mutta oli muistanut sen vasta joulupäivänä. Ihana, iso pieni tyttö, oma-aloitteisesti oli käynyt askartelemassa jokaiselle perheenjäsenelle paikkakortin 


Päivän paras hetki käsillä. Talo on hiljentynyt.
Hyasintin tuoksu sekoittuu kuusen tuoksuun hämärissä huoneissa.
Nyt on aikaa itselle, omille ajatuksille. Puolisolle.
Rauhaa, vain rauhaa... mieli levollisena ja kiitollisena.
Taas yksi joulu on tallentunut sydämen sopukoihin. Sen ilo ja haikeus. Tunteiden kirjo.
Joulumuistot sekoittuvat vuosien varrella.
Päällimmäisenä kuitenkin kaikissa kiitollisuus.
Omista rakkaista, kaikeista siitä mitä on saanut.
Tänään on hyvä painaa pää tyynylle, antaa ajatusten hetken virrata, nukahtaa.


32 kommenttia:

  1. Kaunis tuo pitsilakana ja vielä mummosi tekemä niin on tärkeä varmasti sinulle. Minullakin on mummoni vanha
    Soppakulho ja teen siihen joka joulu luumukiisselin ja se on pöydässä vain jouluna sillä varjelen sitä että se ei mene rikki.
    Vanhemmiten arvostaa enemmän tuollaisia asioita. Ihania kuvia teidän joulusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nuo vanhat tavarat on oikeita aarteita ja varsinkin jos ne on joltakin läheiseltä perittyjä, niin silloin niitä tulee vaalittua tavallista tarkemmin. Kiitos Jaana sinulle!

      Poista
  2. Sama meilläkin, että ei heti aaton jälkeen laiteta joulutavaroita pois. Joulun aika on sen verran lyhyt, että loppuun saakka nautimme tästä ihanasta ajasta. Aivan huippu kauniita joulukuvia sinulla täällä blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulupyhien jälkeen ei tarvi enää hössöttää ja minusta tuntuu, että vasta silloin pääsee oikein kunnolla nauttimaan kiireettömästä tunnelmasta :) Paljon kiitoksia sinulle Aikku!!

      Poista
  3. Voi miten kauniita kuvia ja ajatuksia joulustanne <3
    Hih, itselleni taas jostain syystä meinaa heti joulun jälkeen iskeä kauhea raivaus-into, mutta maltan kuitenkin aina uuteenvuoteen asti ;). Onhan tämä joulun aika aina niin taianomaista ja ihanaa aikaa! Oikein leppoisia välipäiviä teille ja onnen hetkiä uuteen alkavaan vuoteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iida Emilia! Mulla taas on ihan toisinpäin ja monesti meillä joulututut on olleetkin esillä loppiaiseen asti :D Mutta kyllä sitten alkaa tulla jo ähky ja miten raikkaalta taas tuntuukin riisua koti taas kaikesta ylimääräisestä härpäkkeestä. Onnen täyteistä uutta vuotta myös sinulle <3

      Poista
  4. Eerika, ihania kuvia! Niin suloisia! Teillä on kyllä ollut kaunis joulu. Minusta ne hetket ovat parhaita, kun yksin saat kulkea jouluisessa kodissa. Tunnelmoida ja olla vain omien ajatusten kanssa. Se hetki, kun lapset vielä nukkuvat aamulla tai illalla, kun ovat jo unten mailla. Hyvä idea tuo vanha lakana pöytäliinana. Kaunis! Kauniita kattauksia olet muutenkin tehnyt. Kyllä joulussa on aina menneet sukupolvet läsnä. Ainakin ajatuksissa. Se kai joulusta tekeekin niin herkän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä päivän hälinän ja touhujen jälkeen kaipaa sitä hiljaisuutta ja sitä, että pystyy itsekkin rauhoittumaan. Se on suorastaan terapeuttista istahtaa alas ilman kenenkään vaatimuksia. Sauna on myös ihan paras rentoutumispaikka ja se meillä lämpeneekin harva se ilta lasten mennessä nukkumaan :) Mulla on ollut tapana pitää pitsilakanoita juhlaliinoina ja tuo mummon punaisella kirjoma on aina jouluksi päässyt ruokapöytään <3 Monena lapsuuden ja nuoruuden jouluina saimmekin mummon ja isoisän jouluvieraaksi ja toihan se aina juhlantuntua. Nyt me olemme taas saaneet muutamana aattoiltana jouluvieraaksi miehen sisaruksia ja vanhemmat. Minusta tuntuu jollakin tavalla hyvältä kun eri sukupolvet on joulunaikaan läsnä, ihan fyysisesti tai sitten ajatuksissa <3

      Poista
    2. Niin ja kiitos taas sinulle Pikku Akka <3

      Poista
  5. Niin kaunis jouluinen postaus kuvien ja ajatustesi myötä. Tästä aisti sitä vanhan ajan joulunviettoa, kuitenkin nykyaikaisesti. Ihana tuo vanha pitsilakana ♥ Ja paketit sekä kattaukset niin kauniita!
    Teidän kotiin sopii kyllä niin hyvin punainen ♥ Niin ihanaa kaikki!

    VastaaPoista
  6. Raikasta Joulutunnelmaa, paljon punaista ja valkoista, kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punainen ja valkoinen- niin jouluinen väriyhdistelmä <3 Kiitos Kikka!

      Poista
  7. Kävin juuri eilen penkomassa siskoni ulkorakennuksesta kankaita ja sieltä lähti mukaani yksi pitsilakana. Taidankin ottaa mallia sinusta ja säästää sen pöytäliinaksi. Ihana! =) Ihana joulun tunnelma, niin kauniita kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säästä ihmeessä, ne on tosi kauniita pöydällä <3 Kiitos sinullekin Raisa!

      Poista
  8. Kauniit kattaukset olet laittanut! Itsestä tuntuu jotenkin vähän turhalta kattaa nätisti, kun osa lapsista ovat pieniä, eivät oikein edes syö jouluruokia ja suoraan sanottuna sotkevat vain. Vaikka meillä osa jo onkin isompia ja heidän kanssaan hienotkin kattaukset toimisivat. Vai olenko vain turhan tarkka sotkemisen kanssa. Ilmeisesti teillä ainakin liinat pysyy pöydillä pienimmänkin kanssa. Ehkä sitten meilläkin katetaan nätimmin ensi jouluna. -ML

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on liinat saaneet olla aika hyvin paikoillaan, mutta varsinkin pienimmäm toimesta pöydillä olevat tavarat vaihtavat alvariinsa paikkaa tai sitten niitä pitää olla muuten vaan käpälöimässä ;) Tosin nuo aterioilla olleet liinat on saanutkin heti ruokailun jälkeen viedä pyykkikoriin kun harvoin ne puhtaina säilyvät ruokailun yhteydessä. Mulla on noita lakanoita useampi jemmassa ja sitten olen vaan aina heittänyt puhtaan tilalle. Vähän ylimääräistä pyykkiä, mutta eihän se joulukaan ole kuin kerran vuodessa :) Me ollaan tehty parina vuonna jouluruuan lisäksi lapsille ihan perusmuusia ja lihapullia, kun ei meilläkään lapset välitä jouluruuista ja tuntui, että ruokailut menee ihan pyörimiseksi ja narinaksi. Pääsee itsekkin helpommalla (ja pystyy keskittymään paremmin ruokailuun) kun pöydässä on sellaista mitä lapsetkin mielellään syövät. Ehkä ne joskus oppivat syömään jouluruokiakin... Kiva kun jätit kommenttia ML!!

      Poista
  9. Niin raikkaan kauniit puna-valkeat somisteet ja viehättävät astiat!
    Ja suloiset paikkakortit lapselta!
    Lumoavaa onnen tähtipölyä uudelle vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Susanna! Onnen täyteistä uutta vuotta myös sinulle!

      Poista
  10. Voi että miten ihana joulutunnelma teillä ♥ Ihana liina ja astiastokin, aarteita tosiaan! Ja mikäs sen paremmin sopiskaan jouluaterialle kuin punainen huone :) Leppoisaa vuodenvaihdetta teille ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole muuten ennen edes ajatellutkaan, että punainen huone sopii hyvin jouluaterialla :) Kiitos Hannele ja mukavia vuoden viimeisiä päiviä sinullekin <3

      Poista
  11. Voi että miten ihana joulutunnelma teillä ♥ Ihana liina ja astiastokin, aarteita tosiaan! Ja mikäs sen paremmin sopiskaan jouluaterialle kuin punainen huone :) Leppoisaa vuodenvaihdetta teille ♥

    VastaaPoista
  12. Ihanan punaisia joulutunnelmia <3 Nuo pitsilakanat ja astiat ovat kyllä melkoisia aarteita! Hyvää ja onnellista uutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Pizzicato! Oikein hyvää uutta vuotta myös sinulle <3

      Poista
  13. Löysin blogisi sattumalta ja tämän seesteisyys saa minut lukijaksesi. Kauniita kuvia, rauhaa.
    Valokuvauksellista uutta vuotta 2016.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mieltä lämmittävästä kommentista Esther Helmiä ja tervetuloa lukijaksi <3 Oikein hyvää alkavaa vuotta myös sinulle!

      Poista
  14. Oi miten lämmin tunnelma näistä kuvista välittyy! Ja joulukoristeiden riisumisella ei ole mitään kiirettä, meilläkin joulukuusi vielä täydessä loistossaan(on muuten ihme, miten vähän siitä on neulasia tippunut, vaikka lapset sitä käyneet välillä hypistelemässä:D) Oikein mukavaa ja onnellista uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Villa Pipo <3 Meilläkin kuusi on varistanut ihmeen vähän, vaikka unohdettiin taas vaihteeksi parina ekana päivänä antaa sille vettä :O Onnentäyteistä alkanutta vuotta sinullekin!

      Poista
  15. Näiden kauniiden kuvien myötä oli ihana viivähtää vielä joulun tunnelmassa <3! Vanhat lakanat pitseineen ovat niin suuria aarteita, että kyllä minäkin sellaisen liinaksi laittaisin (meillä mummon tekemät lakanat kärsivät väärästä säilytyksestä enoni luona ja pieniä paloja pystyi niistä enää käyttämään). Minustakin on ihanaa viivähtää siinä joulun tunnelmassa ja koristeissa vielä joulun jälkeenkin, ei mitään kiirettä kerätä koristeita pois. Loppiaisena sitten. Ihanaa uutta vuotta sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole raaskinnut silputa noita hyväkuntoisia lakanoita ja liinana ne pääsee minusta oikeuksiin, kun eipä niitä enää tulisi käytettyä asian oikeaan tarkoitukseen :) Monesti olenkin miettinyt miten nuo lakanat on pysyneet edes sen yhden yön paikoillaan. Loppiaiseen asti meilläkin on yleensä pidetty jouluisia koristeita esillä. Kiitoksia Hanna kommentista!

      Poista
  16. Niin kauniita Eerikamaisia tunnelmakuvia postaus täynnä ! Meillä joulukoristeet ja kuusi pidetään aina loppiaiseen, itse tykkään nauttia joulun tunnelmasta pidempään myös. Minulla on myös joitakin mummon kirjomia tekstiilejä, ne ovat kyllä aarteita! Lakana käy pöytäliinaksi ihan täydellisesti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Krista <3 On ne vanhat tavarat ja tekstiilit, varsinkin sellaiset jotka on kulkeneet suvussa, varsinaisia aarteita, joita tulee vaalittua!

      Poista

Kiva kun ilahdutit pienellä merkillä ♥