tiistai 4. elokuuta 2015

Mustikkainen jäälauttaleivos


Ihanaa elokuun alkua teille jokaiselle!
Jokos olette käyneet mustikkametsällä? Täällä on päätynyt mustikka jos toinenkin pakkaseen ja mustikkaisia herkkujakin on tullut tehtyä. Nyt jaankin teidän kanssa ihan superherkullisen leivonnaisen ja jos ei satu olemaan mustikan ystävä (ja vaikka sattuisikin) kannattaa kyseistä herkkua koettaa tehdä joskus myös suklaisena.


JÄÄLAUTTALEIVOS

Pohja
100 g voita
1/2 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
2 munan keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria

Taikinan päälle
mustikoita tai
suklaata rouhittuna

Marenki
2 munan valkuaista
1 1/4 dl sokeria

1. Vaahdota voi ja sokerit. Vatkaa joukkoon keltuaiset. Lisää kuivat aineet ja maito.
2. Taputtele pohjataikina voidellun vuoan pohjalle.
3. Lisää pohjan päälle suklaa tai mustikat.
4. Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri vähitellen joukkoon.
5. Levitä marenkiseos suklaan tai marjojen päälle.
6. Paista piirakka 175 asteisen uunin keskitasolla n. 30 minuuttia.


Sitten ei muuta kuin herkuttelemaan! Leivonnainen on parhaimmillaan samanpäivän aikana, marenkin kun tahtoo pikku hiljaa menettää rapeutensa. Tosin kyllä meillä on aina tullut piirakka syötyä, vaikka sitä olisi jäänyt seuraavallekin päivälle ja pakkaseenkin olen joskus kyseistä leivonnaista laittanut, eikä marenkin ole siellä sen suuremmin kärsinyt. Namskista vaan!!


34 kommenttia:

  1. Nam,herkullisen näköistä! Minä tein melkein samanlaista mansikoilla ;) maistui sekin! mustikat on vielä metsässä, mutta tarkoitus olis päästä pian keräilemään ne sieltä pakastimeen talven varalle. Ja toki se aina yks piirakka pitää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikkaversiokin kuullostaa hyvältä, nam! Mullakin on aina marja aikana pakko leipoa sesongin marjoista joku herkku :) Meillä alkaa olla mustikat poimittu ja nyt odotellaan vattujen kypsymistä.

      Poista
  2. Ai että mitä herkkua, tuota täytyy kokeilla! :) eilen käytiin mustikoita poimin koko perheen voimin ja tehtiin mustikkakukkoa vaniljajäätelön kanssa. Se yks mun ehdoton lemppari mustikoista! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ollut syksysin tapana tehdä puolukkakukko, mikä sekin on herkkua juurikin vaniljajätsin kanssa :) Mustikkakukko on vielä kokeilematta...

      Poista
  3. Kiitti ohjeesta. Piti heti testata, kun sattui olemaan jääkaapissa vähän mustikoita. Kävin hakemassa lisäksi mansikoita ja punaherukoita tuolta pihalta. Nyt piirakka uunissa. Saapa nähä millaista tulee tuollaisilla marjoilla täytettynä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti onnistui ja maistui! Kuullosti ainakin herkulta versiolta :)

      Poista
  4. nams,hyvältä näyttää :) huomenna ois aikomus suunnata mustikka-metsään,jollakin porukalla..

    VastaaPoista
  5. Aivan ihanat kuvat olet saanut otettua leivoksesta! <3 nams :)

    VastaaPoista
  6. Oi, pitääpä kokeilla mustikkaisena versiona tätäkin herkkua.. Mustikoita on siunaantunut vaikken metsään ole nyt itse pystynytkään.. Ihania kuvia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ole tehnyt tätä kuin pari kertaa mustikkaversiona, mutta heti ekalla kertaa jäin koukkuun ;) Koklaappa joskus!

      Poista
  7. Herkulliselta näyttää :) Eilen kävimme lasten kanssa iltapalanmustikoiden verran metsässä eli tuossa 25 m portilta ;) Vanhempani ovat onneksi ystävällisesti toimittaneet pakkaseemme 10 l mustikoita ja huomenna kuulemma voisi olla lisää tulossa. Huomenna ajattelin kyllä itsekin, että lähtisimme lasten kanssa mustikkaan, että josko sieltä vähän itsekin saisi pakkaseen asti. Syömme sen verran paljon mustikoita ja muita marjoja talven aikana, että 50 l on sellainen riittävä määrä, joten siihen riittää vielä matkaa ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, teillä on mustikkamaat heti pihanlaitamille, vähän oon kade ;) No en nyt sentään, mutta kyllä se olisi helpompaa, mitä lähteä aina autolla marjametsään, niin kuin me joudutaan tehdä. Meilläkin menee marjaa tosi paljon. Viime vuonna saatiin vain kaksi sankoa ja mustikoita piti koko vuoden pihistellä. Nyt on tuplasti enemmän. Jospa ne nyt riittäisi paremmin :)

      Poista
  8. Oi mikä herkku! Tuota täytyy kokeilla heti, kun lopetan herkkulakon ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai siellä ollaan ryhdytty herkkulakkoon! Tekisi kyllä mullekin hyvää, kesällä kun tuppaa menemään "vähän" overiksi mitä makeaan tulee ;)

      Poista
  9. Jonkin verran on täälläkin jo mustikoita poimittu, lisää voisi tosin kyllä hakea :). Hyvää herkkua ne ovat, niin kuin kaikki muutkin marjat! Eipä ole ennen tuollaista ohjetta tullutkaan vastaan, kiitoksia sinulle siitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä! Meillä alkaa mustikat olla poimittu ja nyt odotellaan vattujen kypsymistä :)

      Poista
  10. Mustikoita tuli eilen poimittua pakastimeen asti, kylläpä niitä olikin metsässä poimittavaksi asti. :) nam, kuulostaa herkulliselta leivokselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on ainakin ollut mustikkaa tosi paljon. Ei ole tarvinnut poimimalla poimia, mitä esim. viime vuonna piti. Itse olen ihan ihastunut tähän jäälauttaleivoksen mustikkaversioon :)

      Poista
  11. Onpa herkullinen ohje! Suklaisena minä olen jäälauttapiirakkaa aiemmin syönyt. Tämä pitää panna kokeilulistalle. :) Sinulla on aina nuun hyviä reseptejä. Niin kuin ne karpalosuklaakeksitkin. Niitä olen tehnyt usein. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ole kuin muutaman kerran tehnyt tätä mustikkaversiona, mutta jäin heti ekalla kerralla koukkuun ;) Vaikka olenkin vannoutunut suklaan ystävä, niin melkein väittäisin tätä mustikkaversiota paremmaksi mitä suklaista. Kiva kuulla, että karpalosuklaakekseistä on tykätty :)

      Poista
  12. Tämä vaikuttaa todella herkulliselta reseptiltä! Kiitos - tämä menee varmasti testiin :)

    VastaaPoista
  13. Niin hurmaavan metsäinen postaus!
    Ja miten kaunis ja herkullinen piiras!
    Todella kaunista, kiitos näistä ja ihanaa elokuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä, palanen kotimaan metsää sinne etelän auringon alle!

      Poista
  14. Näyttääpä herkulliselta. Kiitos reseptistä, kokeillaan ilman muuta.

    VastaaPoista
  15. Tuo ohje pitää kyllä kirjoittaa ylös. Marenki on aina niin hyvää kakkujen päällä. Mekin alkuviikosta kävimme poimimassa mustikoita takametsästä. Voisihan niitä poimia vielä lisääkin:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että pääsee kokeiluun :) Oi, olispa meidänkin metsässä mustikoita, me kun joudutaan lähteä niitä autolla hakemaan!

      Poista
  16. Kiitoksia ihanasta ohjeesta, tätä täytyy ehdottomasti kokeilla! Minä en ole vielä ehtinyt mustikoita poimimaan, osa oli vielä raakoja. Tosin meille olivat appivanhemmat jo ehtineet poimia ison kasan, joten kovin paljoa ei tarvitse enää. Pensasmustikoiden kypsymistä odottelen, nekin ovat ihan raakoja vielä. Kummallinen kesä, kun yleensä meillä on tähän aikaan ensimmäiset pensasmustikat jo pakastimessa. Ihanaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä! Meilläpäin taas alkaa vissiin mustikka-aika lähetä loppuaan. Mies kävi viime viikolla hakemassa vielä yhden sankon ja marjat ei olleen enää läheskään yhtä maukkaita mitä aikaisemmin. Tällä viikolla pitäisi lähteä käymään vatussa. Marjat on kyllä tänä vuonna tosi myöhässä.

      Poista
  17. Kävin alkuviikosta ystävieni kanssa mustikassa. Hyvin saatiin vaikkei metsässä ehditty kovin kauaa edes olla. Tämän postauksen innoittamana tein nyt viikonloppuna kardemummalla maustettua marenkista mustikkapiirakka. Ai herkku että olikin hyvää! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että maistui :) Tänä kesänä on ollut kyllä kiva, kun mustikoita ei ole tarvinnut hakemalla hakea.

      Poista

Kiva kun ilahdutit pienellä merkillä ♥