torstai 3. heinäkuuta 2014

Reissulöpinöitä



Nyt on kotiuduttu reissusta, saatu tavarat purettua ja valtava pyykkivuori on melkein kesytetty. Toteanpa taas, että jos kotona ollessa tulee pyykkiä paljon niin reissussa sitä tulee valtavasti...

Meidän puolitoista viikkoinen reissunpätkä rajoittui lähinnä aivan länsirannikolle, meren äärelle. Ensimmäisen puoliviikkoisen ilmat eivät niinkään vastanneet mielikuvaani kesälomakeleistä, mutta loppulomasta päästin jo nauttimaaan vähän auringon hellivistä säteistä.
Porin kohdalla olisi kovasti mieli tehnyt käydä kokeilemassa pitkästä aikaa miltä Yyterin santa tuntuu varpaiden alla, mutta armottoman kova tuuli ja taivaalta valuva kaatosade ei houkutellut ulkoilemaan. Närpiön yläpuolella alkoi jo kesälomailmatkin olla kohdillaan! Taivas alkoi näyttämään siltä miltä pitää ja ulkonakin tarkeni syödä eväitä melkein ilman takkia!

Ilmoista huolimatta ihan se oli virkistävää olla muualla kuin kotona! Vaikka ei sillä, kyllä olin jo ihan valmis palamaan kotipesään yhden ja puolen viikon jälkeen.



Meri, aurinko ja valtavat kivet <3


Minä pakkasin yltiöpositiivisena mukaan hellemekkoja, olihan tämä kuitenkin meidän kesäreissu. Eipä tarettu kertaakaan uimaan eikä mekoillekkaan ollut käyttöä, mutta kaisloilla voi kuitenkin merestä aina kalastaa valtavia vonkaleita oli sää mikä tahansa!


Ihan oikein näette! Tonttuhan se sieltä kurkkii!

Satuttiin sattumalta ajamaan Tyynelän Tonttulan ohi ja päätettiin pysähtyä sinne. Päästiin tutustumaan tonttulaan vaikka paikka ei ollut edes auki. Tätä minä kutsuisin hyväksi palveluksi! Olin kyllä kuullut paikasta, mutten ikinä ennen käynyt siellä. Itseasiassa olin aina ajatellut, että Tyynelä on jossakin keski-Suomessa. 

Nyt tuleekin kunnon kuvapläjäys Tyynelästä! 
Katsokaa vaikka, aivan mahtava paikka...


Tyynelän tontut asustavat 1700-luvun pihapiirin eri rakennuksissa.




Tyynelässä tuntui aika pysähtyneen. Kaikki oli päätalosta aittoihin sisustettu pelkillä vanhoilla huonekaluilla ja esineillä. Joka paikka oli täynä pieniä ja suurenpia yksityiskohtia niin, että tutkittavaa ja katseltavaa riitti, lapsille ja meille aikuisemmillekkin, vaikka kuinka!




Tonttuja oli siellä ja täällä, osa täydessä touhussa, osa istuskelemassa ajankuluksi. Tonttuja kurkki myös ikkunoista. Poikamme taisikin kokea tuolla elämänsä kauhunhetket mennessään kurkistamaan verstaan ikkunasta ja huomattuaan siellä hiipparoivan vanhahkon pitkäpartaisen ja harmaapukuisen miehen. Eihän toki tuolla eläviä tonttuja ollut, vaan kylän nikkari oli tullut korjaamaan paria aitan ovea!

Vähän aluksi mietin, että kiva mennä keskellä kesää katsomaan tonttuja, mutta jotenkin noista tontuista tuli mieleen enemmän vanhanajan kotitontut mitä joulutontut. Voihan toki olla, että ne näyttäisivät lumisena joulukuun päivänä enenmmän taas joulutontuilta.


Päärakennuksen toisessa pikkukammarissa oli esillä 1800- luvulta peräisin olevia vaatteita. Olihan ne hienoja, mutta on se vaan hyvä ettei nykypäivänä tarvitse kulkea tuollaisissa leningeissä.
Harmi kun en tajunnut ottaa enempi vaattesta kuvia. Siellä kun oli lastenkin vaateita, kenkiä ja asusteita ym. hienoa.




Toinen pikkukammari, kuin myös yksi aittarakennus, oli täynä vanhoja leluja.


Paikan emäntä on itse käsityönä valmistanut kaikki tontut ja noita tonttuja sai myös ostaa itselle. Jos me asutettaisiin ikivanhaa taloa, niin tuollainen tonttu olisi melkein pakko hankkia istuskelemaan uuninpankolle.


Pihapiirin aitoista löytyi niin tonttujen leipomo, suutari, kappeli ym.
Ja kaikki oli tietenkin sisustettu asiaan sopivalla tavalla.



Pihapiirin yhdessä isommassa talossa oli myös kesäkahvila.

Aika vähän tuli tälläkertaa otettua reissussa kuvia. Suurin osa kuvista oli juuri tuolta tonttulasta. Vaan olihan se hieno paikka! Voin kyllä suositella teillekin!


Varmasti moni hoksaakin, että viimeiset kuvat on otettu Kalajoen hiekkasärkiltä.
Upea paikka ja varmasti olisi vielä upeampi hellepäivänä. Itse vähän yllätyin siitä kuinka täyteen paikka on rakennettu. Liian täyteen minun mielestäni!



Me ei suunniteltu reissua etukäteen yhtään vaan ajeltiin fiiliksen mukaan. Sen verran olisi kannattanut ehkä miettiä tai ainakin tutkia etukäteen paikkoja niin olisi tiennyt missä kannattaa käydä. Ei olisi sitten mennyt niin seikkailuksi, vaan olisi suoraan tiennyt mihin mennä tai mitä mennä katsomaan. Seuraavan kerran sitten viisaanpana tien päälle tai sitten läppäri mukaan vaikka oon niin vastaan sen ottamista reissuihin!!

Tämmöisiä lomakuulumisia tänne! 
Jaksokohan kukaan lukea ja katsella loppuun asti, tuli nääs ennätyspitkä postaus :D

16 kommenttia:

  1. Hyvin jaksoin lukea :) Olettepa käyneet lähellä meitä :) Huvittavaa, että noin upea tonttula on melkoisen lähellä meidän kotia ja ei ole tullut kuitenkaan siellä käytyä. Paljon olen siitä kuullut ja kuviakin nähnyt. Varmaan upea tunnelma. Ehkäpä ensi syksylle voisi suunnitella reissua sinnepäin. Onhan reissussa niin mahdottoman mukava ja leppoisaa olla, mutta kyllähän se mukavalta tuntuu kun kotiin pääsee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö, tuli mieleen kun teidän kotikaupungissa seikkailtiin ja mietittiin, että missäköhän kannattaisi käydä, että olisi pitänyt kysyä sulta vinkkejä kivoihin ja hienoihin paikkoihin!! Sulla kun on blogissakin vilahdellut hienonnäköisiä paikkoja kuvien taustalla :) Jospa ens kesänä päästään taas lähelle niitä kulmia ;)
      Tuo tonttula oli kyllä mahtava paikka, kannattaa ehdottomasti käydä joskus kurkkaamassa!

      Poista
  2. Mukava postaus, paljon hienoja kuvia:-) ! Oli huippu nähä sut livenä, kiitos kun tulit moikkaamaan <3! Jotenkin se, kun joku ruudun takaa tuttu muuttuu eläväksi ihmiseksi, , jonka kanssa voi oikeasti jutella, on hieno kokemus:-)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Samat sanat, oli ihan huippu vaihtaa muutama sana <3 Tilanne tuli vaan niin kauheen äkkiä, että taisin olla vähän pölmästynyt :) Mutta jos en olis tullut heti hihasta nykäsemään niin tuskinpa toista tilaisuutta olisi tullut ja nyt on helpompi bongata sut uudemmman kerran joskus muulloin! :)

      Poista
  3. Ihania reissukuvia, ja upeita paikkoja. Säät ei kyllä ole suosineet, mutta onneksi loma on loma vaikka sataisi. Blogissani olisi sinulle haaste :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, upeita paikkoja tuolla rannikkolla onkin! Joo, onhan se ihan eri olla lomalla, paljon rennonpaa! Kiitos haasteesta, perehdyn siihen heti kun tästä kunnolla kerkeän asettua koneelle :)

      Poista
  4. Oon tuosta Tyynelästä lukenu jostain lehestä,mielenkiintoinen paikka aivan varmasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä mahtava paikka! Onneksi ei ajettu isoa tietä vaan mentiin pikkuteitä pitkin niin satuttiin ajamaan paikan ohi! Lapset tykkäsivät ja jopa mies kehui paikkaa!

      Poista
  5. oi, aurinko,meri ja kivet <3 ihanan näköisiä tonttuja kyllä. pitääpä pistää paikka muistiin itselle niin jos on joskus kulkua tuolla suunnalla, voi poiketa tonttuostoksille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin noissa merimaisemissa silmä lepää!! Tuolla tonttulassa kannattaa ehdottomasti käydä jos vaan on kulkua tuonne suunnalle!

      Poista
  6. Hienoja kuvia! Olispa kyllä mukavaa käydä tuolla tonttulassa joskus! Tosi ihanan näköinen paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos T! Tonttula oli tosi upea paikka, suosittelen siellä käymistä! Siellä viihtyivät niin lapset kuin minä ja mieskin :)

      Poista
  7. Reissussa on aina mukavaa, mutta kivaa on tulla kotiinkin, vaikka se pyykkivuori on tosiaan aina melkoinen! Hienolta paikalta vaikuttaa tosiaan tuo tonttula, en muista ikinä kuulleeni siitä! Ja komealta näyttää muutkin paikat, minä olen ihan mahdottoman vähän kiertänyt Suomea, ja tuota rannikkoa eritoten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Ite oon lukenut tonttulasta joskus jostakin lehdestä ja oisinkohan peräti täällä blogimaailmassa kuullut siitä jonkun mainitsevan, mutten toisiaan tiennyt, että se tuolla ihan rannikolla on. Me taasen ollaan ihan innostuttu kotimaan matkailusta. Täältäkin löytyy aivan mahtavia paikkoja... :)

      Poista
  8. Tottahan näin mielenkiintoisen postauksen jaksaa lukea loppuun. Tyynelässä käynnistä haaveilee myös tämä mummo, joka ihastelee Tyynelän tonttuja ja on ostanut itselleen synttärilahjaksi kirjan Tyynelän tontut.
    Hienoja nuo sinun ottamasi kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyynelä on kyllä käymisen arvoinen paikka, suosittelen siellä piipahtamista! Kiitoksia kommentista mummo :)

      Poista

Kiva kun ilahdutit pienellä merkillä ♥