tiistai 12. joulukuuta 2017

12. luukku


KINKKU-JUUSTOSARVET

Jouluna tulee syötyä makeaa ihan liian kanssa ja vastapainoksi olen tykännyt tehdä pakkaseen myös suolaista hyvää. Nämä sarvet ovat meidän perinneleipomuksia. Joka jouluksi on tullut näitä tehtyä. Ja onhan nämä vaan helppo ja herkullinen iltapalavaihtoehto joulun aikaa, kun tekee jotakin suolaista hyvää mieli. Tosin ekaksi nämä täytyy tehtailla sinne pakkaseen, mutta kun kerralla tekee kunnon satsin, niin siitä riittää useammksi herkuttelu kerraksi.


KINKKU-JUUSTOSARVET

200 g voita
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 muna
2 1/4 tl suolaa
n. 12 dl jauhoja

täyte:
200 g juustoraastetta
200 g kinkkua

1. Sulata voi. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää muna ja suola.
Sekoita joukkoon n. puolet jauhoista. Lisää voisula. Alusta taikinaan loput jauhot.

2. Anna taikinan kohota n. 30 minuuttia.

3. Raasta juusto ja pieni kinkku.

4. Jaa taikina 5 yhtäsuureen osaan. Kauli palat n. 1/2 cm paksuisiksi pyöreiksi levyiksi.
Jaa levyt 8 sektoriin ja laita täytettä leveään päähän n.1 rkl. Rullaa palat sarviksi.

5. Kohota sarvet ja voitele munalla.

6. Paista sarvia 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.


Minulla on tapana vaihdella välillä jauhoja suolaisissa leivonnaisissa. Jauhon vaihdolla saa helposti leipiin ym. uutta makua ja potkua. Näihin sarviin korvaan yleensä puolet valkoisesta vehnästä täysjyvävehnällä. Minusta kun täysjyvävehnässä on enempi makua mitä aivan valkoisessa vehnässä.


Mitä sinä leivot joka jouluksi?


25 kommenttia:

  1. Voi kuinka suloisen näköisiä! Teen näitä ehdottomasti siskon koulun myyjäisiin. Kivaa vaihtelua, sillä suunnitteilla oli ne ainaiset mokkapalat. :D

    http://www.siirikiviharju.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että resepti pääsee testiin 👍 Nämä on kyllä hurjan hyviä, vaikka taitaa ne mokkapalatkin olla 😁 Kiitoksia Siiri!

      Poista
  2. Oih, niin kotoisia kuvia tunnelmineen ja tunnen jo tuon ihanan tuoksun keittiössä...
    Ihanaa viikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulun aikaa keittiössä tuoksuu kyllä monenlainen herkku. Kiitos Susanna ja ihanaa viikkoa myös sinne etelään ❤

      Poista
  3. Tämän ohjeen nappaan talteen, kiitos! Meillä myös suolaiset leivonnaiset ovat kovassa huudossa! Ihanaa ja puuhakasta viikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä! Jouluna jos koska suolaiset herkut maistuva makean vastapainoksi 😊 Kiitos ja samoin sinne Hanna!

      Poista
  4. Näyttääpä hyvältä! Näitä täytyykin ehdottomast ikokeilla! Juuri paistoin ison satsin pipareita ja mieli tekisi leipoa heti jotakin suolaista ainaisen makean vastapainoksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeileppa sinäkin 👍 Nämä on meidän perheen suosikkeja. Suolaisia leivonnaisia tekee kyllä mieli, varsinkin näin joulun aikaa, makean rinnalle. Kiitos Maria!

      Poista
  5. Meillä on ollut suolasina kinkkukierteitä jauhelihapiirakkaa, johon tulee keitettyä munaa ja riisiä sekä säilykelohipiirakoita.
    Näitä voisi vaihteeksi tehdä, sillä suolasta tuntuu porukalla menevän enemmän kuin makeaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tein näiden lisäksi kinkku-ja jauheliharullia. Nekin on tosi hyviä. Jauhelihapiirakkaa mulla on tehnyt mieli kokeilla jo pidemmän aikaa, mutta pitäisi vaan löytää joku hyvä ohje. Jaappa sun resepti joskus blogissa 😉 Meillä on vähän sama juttu, suolainen tuntuu uppoavan porukalle paremmin, mutta se on onneksi vain hyvä juttu!

      Poista
  6. Nam. :) Suolaiset herkut on kyllä enemmän mun juttu kuin makeat. Ja jauhopeukaloo mulla ei oikein oo, niin leivon lähinnä joulupiparit. Tosin saa nähdä, mulla on ihanasti lomaa tässä nyt ennen joulua, joten voi olla, että jonkun joulukakun pyöräytän. Suolainen piirakka ois kyllä kanssa herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä väittäisin ihan samaa, suolainen on enemmän minunkin juttu. En tahdo nykyään enää pystyä paljon makeaa syömään, mutta se ei onneksi ole yhtään pahasta. Suolaiset piirakat on kyllä kans niin hyviä 😋

      Poista
  7. Ihanat kuvat! 😍

    Kiitos innoituksesta! Ostin kauppareissulla tarvikkeet näihin ja huomenna ajattelin leipoa. Sinun ohjeesi poikkeaa hieman omastani, joten ajattelin vaihtelun vuoksi kokeilla sitä. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Kiva, kun niin moni on innostunut näitä kokeilemaan 👍 Mukavia ja herkullisia leivontahetkiä sinulle 😊

      Poista
    2. Piti vielä tulla ihastelemaan, miten mainio ohje tämä sinun ohjeesi on! Ilmeisesti tuo kananmuna tuo tähän sitä kaivattua pehmeyttä ja kuohkeutta, joka minun ohjeestani on puuttunut.

      Juuri otin ensimmäisen pellillisen uunista ja täytyy kyllä sanoa, että ovat ihan mielettömän hyvän makuisia! Tällä ohjeella teen sarvet jatkossakin. Kiitos, että jaoit ohjeen blogissasi! 😙

      Poista
    3. Mukava kuulla, että maistuivat ja ohje pääsee jatkossakin käyttöön! Tällä ohjeella tulee kyllä pehmoisia ja maukkaita sarvia 😋

      Poista
  8. Suolaiset tosiaan maistuvat, itsellä helppo juustotorttu. Joulun vakio meillä on myös säilyvä englantilainen hedelmäkakku, tuhtia, mutta niin hyvää, niitä annan lahjaksi ystäväpiirissä. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinkin näin joulun aikaa on kiva napata pakkasesta suolaista hyvää päiväkahville tai iltapalaksi. Minä tein näiden lisäksi kinkku- ja jauheliharullia myös pakkaseen. Kiitoksia kommentista Irmeli ❤

      Poista
  9. Sarvet kuuluu meidänkin joululeipomisiin lisäksi piparit ja joku kakku. Saisiko sinulta jauheliharullien ohjetta? Olis ihana kokeilla myös niitä kun suolaisille on kysyntää jouluna, ehkä enemmän kuin makealle.
    Ihana tämä blogi! Löysin vasta ja lueskelin pitkän tovin. Kaunis koti teillä :)
    -Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt jauheliharullat pitkälti näppituntumulla, joten ihan tarkkaa ohjetta minulla ei ole antaa. Täytteeseen tulee: 1 sipuli, 2 tomaattia, 250g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa, 1 maustemitta suolaa, 1 1/2 maustemittaa mustapippuria, 1 tl basilikaa. Sipuli kuullotetaan pannulla ja sekaan heitetään pilkottu tomaatti + muut aineet. Seosta haudutetaan 10 min. Olisinkohan lisännyt tuohon määrään n. 200 g ruskistettua ja kevyesti maustettua jauhelihaa. Taikinaksi olen yleensä tehnyt kauraisen sämpylätaikinan, mutta nyt kokeilin tehdä annoksen tätä sarvitaikinaa (toimii tälläkin, tosin ite tykkään enempi sämpylätaikinaan tehtynä). Taikina kaulitaan ohueksi levyksi ja täytettä levitetään päälle ja lisäksi ripotellaan juustoraastetta. Sitten rullaus ja rulla leikataan n. 2 sentin siivuiksi. Jokaisen kierteen päälle olen vielä ripotellut juustoraastetta.

      Toivottavasti tästä sepustuksesta oli jotakin apua. Pitäisi joku kerta mitata tarkat määrät ylös, niin voisi tännekin jonkun ohjeen väsätä. Kiva, kun jätit kommenttia ja tervetuloa jatkossakin tänne kurkkimaan ❤

      Poista
    2. Kiitos kovasti. Kokeilen tehdä ehdottomasti jouluksi ja kyllä tuosta selvän sai ��
      Kyllä varmasti käyn täällä jatkossakin lueskelemassa ja katsomassa kauniita kuviasi!
      -Tiina

      Poista

Kiva kun ilahdutit pienellä merkillä ♥