perjantai 20. lokakuuta 2017

Superhelppo kauralimppu


Ulkona on syksyisen kylmää. Mikäs sen paremmalta maistuu reippaan ulkoilun päätteeksi kuin uunituore leipä ja kylmä maito. Lämpöiselle leivälle ei tarvitse sipaista kuin nokare voita päälle, niin makunautinto on taattu.

Kesän vaihtuessa syksyyn innostun aina uudelleen leivän leipomisesta. Toki kesälläkin silloin tällöin leipää tulee tehtyä, mutta ei läheskään niin usein mitä syksyllä ja talvella. Yleensä suosin mahdollisimman helppoja ohjeita ja nyt jaankin teille minun lempparileivän ohjeen. Tällä herkutellaan meillä joka viikko. Tekeminen on helppoa kuin mikä, ainekset tarvitsee vain sekoittaa keskenään puuhaarukalla ja kohottamisen jälkeen taikina lusikoidaan kahdeksi keoksi pellille. Voiko leivän tekeminen enää helpommaksi mennä!



HELPPO KAURALEIPÄ

6 dl haaleaa vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
3 dl kaurahiutaleita
10 dl vehnäjauhoja

1. Liota hiiva haaleaan veteen. Sekoita puuhaarukalla loput ainekset joukkoon.
Taikinasta kuuluu jäädä löysähköä.
2. Anna taikinan kohota 1 tunti.
3. Nostele lusikalla taikina kahdeksi pitkäksi keoksi pellille ja
kohota leipiä 20 minuuttia.
4. Paista leipiä 250 asteessa 15 minuuttia,
pienennä sen jälkeen uuni 100 asteeseen ja jatka paistamista vielä 1 tunti.

Minä vaihdan välillä kaurahiutaleet muihin hiutaleihin 
ja korvaan osan vehnäjauhoista täysjyvävehnällä, ruisjauholla tai ohrajauholla. 


Tämän kauralimpun lisäksi minulla tulee säännöllisesti heräteltyä ruisjuuri henkiin ja leivottua ruisleipää. 
Sämpylöitä ja muita leipiä tuleekin sitten tehtyä fiiliksen mukaan. 

Tuleeko sinulle leivottua leipää usein? Jos tulee, niin mitä?



Leppoisaa iltaa!

ps. Käykääpä osallistumassa ARVONTAAN (klik) !!


18 kommenttia:

  1. Leivon usein Makuja visioista-blogin ohjeella peruna-porkkana sämpylöitä, jotka on mielettömän pehmoisia ja maukkaita. Niitä menee useita kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, peruna-porkkanasämpylät kuulostaa tosi hyvälle. Pitääpä kurkata kyseinen ohje, kaikki uudet, hyvät reseptit on tervetulleita 😊 Kiitoksia K!

      Poista
  2. Nam! Minä leivon usein sämpylöitä, joskus leivon peltileipää. Ja pakasteessa on aina omatekoista ruislimppua. Sitä ei tule kesäaikana tehtyä, ellei ole kylmiä jaksoja, mutta talvella muutaman viikon välein. Kotileipä on niin hyvää ja se tuoksu, mikä tuoreestä leivästä leviää, on niin i-ha-na. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, kotitekoista leipää ei voita mikään. Herkullinen tuoksu ja se kun voi sulaa lämpöiselle leivälle, ihan parasta 👌😋 Peltileipä ja pataleipä on mulla kokeilujen listalla, pitääkin ihan seuraavan kerran jompaa kumpaa tehdä. Helposti tulee pyöriteltyä niitä samoja reseptejä, niin tässäkin voisi vaihtelu virkistää. Kiitos Outi!

      Poista
  3. Minullakin leivänleipomisinto vaihtelee kovin. Tällä hetkellä tykkään ihan hirveästi näistä yönylisämpylöistä, joissa on rapea pinta ja jotka valmistuu superhelposti kuten sinunkin ohjeesi. https://www.k-ruoka.fi/reseptit/rapeat-sampylat Vaihdan vain jauhot suosikkeihini Hurjan viljaisiin sämpyläjauhoihin, niin tulee enempi makua :) Äitini leipoo juuresta ruisleipää, se on tosi hyvää, mutta maha ei oikein tykkää ruisleivästä, niin en ole viitsinyt itse alkaa siihen juuren ylläpitämishommaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yönylisämpylät kuullostaa myös herkullisilta 😋 Kiitos ohjeesta, pitääkin joku viikonloppuaamu testata. Mikäs sen parempi aamun aloitus kuin tuoreen sämpylän tuoksu 👌 Juureen tehty ruisleipä on aivan ihanaa, harmi kun sun maha ei kestä sitä!

      Poista
  4. Kotona leivottu leipä ja pulla on niiiiiin hyvää! Mä teen silloin tällöin iltapalaksi esim. juustoraasteella maustettuja teeleipiä, nekin on hyviä ja valmistuvat nopeasti kun ei tarvitse kohottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, sanoisinpa, että parhaita kotileivonnaisia varsinkin tuoreeltaan 👌 Pullaa tulee vaan leivottua harmittavan harvoin, vaikka ei se sämpylää työläämpää ole. Kiitos Maiju kommentista ❤

      Poista
  5. Kiitos reseptistä, täytyy kokeilla joku kerta. Itse leivon vain sämpylöitä ja niitäkin harvakseltaan. Vastaleivottua leipää/sämpylöitä ei kyllä mikään voita!
    Niin kauniita ja tunnelmallisia kuvia, kuten aina. Ja tuo teidän kesähuone on kyllä aivan ihana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehty leipä on kyllä ihan parasta ja se tuoksu mikä siitä paistaessa tulee 👌 Laitapa ohje kokeiluun! Kiitos Fanny sinulle ❤

      Poista
  6. Kylläpä herautti veden kielelle nämä kuvat! 😋 Ihanan pehmeän näköistä leipästä ja varmasti herkullista. 💛

    Nämä tällaiset helpot ja nopeat reseptit ovat kullanarvoisia. Eipä ole ainakaan leivänteko siitä kiinni, että olisi liian työllistävää puuhaa! 😉

    Minä olen leiponut pelti- ja pataleipää tosi usein. Ne kun valmistuvat myöskin lähes itsestään ja ovat maukkaita. Sitten kunhan meillä on joskus leiviuuni, aion opetella ruisleivän leipomisen taikinajuuresta. Sen tuoksua ja tuoretta makua aina toisinaan kaipaan. Mummini ja äitini leipoivat sitä useinkin silloin, kun olin lapsi. 💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä leipä on tosiaan sisältä ihanan pehmoista ja kuori rapeaa 👌 Sellaista "laiskanpäivän leipää", kun ei jaksa mitään monimutkaista alkaa tekemään, mutta tuoretta leipää tekee mieli. Minunlla on tehnyt mieli kokeilla jo pitkään pataleipää, mutta vielä en ole päässyt ajatusta pidemmälle 😉 Liian helposti tulee pyöriteltyä vaan niitä samoja reseptejä, vaikka vaihtelu se tässäkin virkistäisi. Minä olen tehnyt ihan sähköuunilla juureen leivottua ruisleipää. Hyvää silläkin saa, tosin eihän sinne montaa limppua kerralla mahdu. Kiitoksia sinulle ❤

      Poista
  7. Herkullisen näköistä, täytyy kokeilla. Viimeksi laitoin näkkileipää, jossa oli paljon erilaisia siemeniä ja hiutaleita, rosmariinilla maustettuna. Menee ihan naposteltavana. Kaapissa paljon erilaisia jauhoja, hillopiirakka ja piimäkakkukin saavat lisämakua kauraleseistä ja grahamjauhoista. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeileepa ihmeessä, meidän perhe ainakin tykkää tästä ja vierailtakin leipä on saanut kehuja 😊 Kuullostaapa hyvältä tuo tekemäsi näkkäri. Minä olen välillä tuunannut sämpylöitä yrteillä, oliiviöljyllä ja minitomaateilla, herkkua sekin 😋 Kiitos kommentista Irmeli ❤

      Poista
  8. Kiitos ohjeesta! Tuota on pakko kokeilla heti seuraavana vapaapäivänä! <3 Inhoan just sitä pöydän sotkemista taikinaan, kun ei ole kunnollista leipomistasoa, joten tällaiset ohjeet on tosiaan hyviä meille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilepa ihmeessä 👍 Minäkin jaksan harvoin sotkea koko pöytää taikinaan, kun vähemmälläkin vaivalla saa hyvää aikaiseksi. Ja tämä leipä ei edes maun puolesta häviä niihin leivottaviin versioihin 😋

      Poista
  9. Herkullista! Täällä taitaa tänäänkin olla sämpyläpäivä :) Rieskaa pitäis tehdä joku päivä pitkästä aikaa, mutta ruisleipää minun ei tule tehtyä kuin hyvin harvoin. Jos olisi leivinuuni niin ehkä tulisi sitäkin enemmän leivottua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me taas herkuteltiin eilen illalla uunilämpöisellä leivällä 😋 Eikä tuo leipä pahalta aamullakaan maistunut. Itse tehty tuore leipä on kyllä vaiko vertaansa! Kiitos Hannele!

      Poista

Kiva kun ilahdutit pienellä merkillä ♥