perjantai 31. maaliskuuta 2017

SE OIKEA ja kokemuksia kalkkimaalista


Arvatkaapa mitä, me ollaan löydetty viimein mieleinen sohvapöytä olohuoneeseemme. Vanhasta laatikollisesta pöydästä olen haaveillut jo iät ajat ja nyt sellainen ihanuus tuli viimein sopuhinnalla vastaan. Hyvää kannatti näköjään odottaa. Tykkään uudesta sohvapöydästämme ihan hirmuisesti.


Alun alkaen pöytä oli aivan liian korkea sohvapöydän virkaa toimittamaan, eikä kiiltävä punaruskea puukaan sopinut olkkariimme. Armainen toinen puoliskoni lyhensi pöydän jalat ja minä hioin pöydästä koko komeuden esiin.


Ei pöytä toki hiomisen jälkeen vielä valmis ollut, vaan kalkkimaalin ostoonhan sitä oli lähdettävä. Kerronpa nyt samalla muutamia omia kokemuksia kalkkimaalista, kun siitä, tämän pöydän maalausurakan jälkeen, on minulle aika ajoin kysymyksiä esitetty.


Vaikka kalkkimaalista sanotaan, ettei pohjatöitä tarvitse tehdä vaan se tarttuu mihin vain, niin olen silti nähnyt viisaammaksi hioa tai ainakin karheentaa maalattavia pintoja. Omasta kokemuksesta nimittäin tiedän, että lähes mikä tahansa maali, ja varsinkin mitä mattamaisempi maali on kyseessä, tarttuu melkein mihin tahansa pintaan, mutta eri asia onkin sitten pysyykö maali maalattavassa pinnassa. Olen siis maalaillut aikojen saatossa vähän kaikkea aina pahvilaatikosta posliinikannuun asti ;D


Maalasin sohvapöytämme kolmeen kertaan, jotta sain pinnasta täysin peittävän. Kerrokset kannattaa maalata ristikkäin, se auttaa saamaan peittävimmän lopputuloksen ja säästää maalia.

Ylempänä kuvassa on kuva ensimmäisestä ja toisesta maalikerroksesta ja tässä yllä pöytä on saanut vielä kolmannen maalikerroksen ylleen.


Ostin tähän projektiin ison (700ml) maalitörpön, mutta eihän maalia kulunut kuin hädintuskin viidennes eli maali on todella riittoisaa. Toki asiaan vaikutti se, että ihastuin sohvapöydän kauniisti kuluneeseen ja patinoituneen näköiseen pöydänkanteen niin, että se jäi vallan maalaamatta. Onneksi maali säilyy hyvin ja uusi maalausprojektikin odottelee jo kuistilla ;)


Kalkkimaalattu pinta on huokoista, eikä kovinkaan kulutuksen kestävää, joten sillä maalatut huonekalut kannattaa lopuksi viimeistellä vahalla. Ruokailuhuoneen pöydän kannen (linkki löytyy postauksen alusta) vahasin JDL:n värittömällä vahalla, mutta en ole ollut siihen kovinkaan tyytyväinen. Kanteen jää helposti tahroja ja esim. muutama kahviläiskä on imeytynyt siihen niin, ettei niitä saa millään pois. Nykyään olenkin vahannut kalkkimaalatut pinnat Osmo Colorin värittömällä vahalla. Se käy hyvin kalkkimaalin kaveriksi, maalattava pinnasta tulee kestävämpi, eikä se ole niin herkkä kosteudelle. Kalkkimaalattu kaunis matta pintakin säilyy, kun käyttää Osmo Colorin mattaa vahaa.


Ja miksi nykyään suosin useisiin maalausprojekteihin kalkkimaalia?
Vastaus tuohon on kaunis mattammainen pinta. Minulle tulee siitä jotenkin vanhanaikainen fiilis. Maali on myös mukava työstettävä, se on lähes hajuton, levittyy hyvin ja pinnasta tulee tasainen. Se myös kuivuu todella nopsaan, mikä on iso plussa varsinkin talvisaikaan, kun maalaushommiin ei mene montaa päivää aikaa (käytännössä se tarkoittaa meillä sitä, että olohuone ei ole montaa päivää valloitettuna :D ). 


Arvatkaapa ketkä meillä iloitsi lopulta ehkä eniten uudesta sohvapöydästä? No, lapset, sillä vihdoista viimein he saivat oman leikkikeittiön pöydän takaisin sinne minne sen alunperin olen tehnyt ;)

HYVÄÄ VIIKONLOPPUA,
minä lähdenkin nyt leipomaan, sillä viikonloppuna vietämme meidän vauvan ensimmäistä syntymäpäivää

23 kommenttia:

  1. Ihan mahtava juttu, että pöytä löytyi viimein! Niin se monesti on, että hyvää kannattaa odottaa. 😙

    Kauniin muodonmuutoksen olet tehnyt pöydälle, se sopii kyllä täydellisesti teidän olohuoneeseen. ❤ Meillä on samantyyppinen uusrenessanssi pöytä tietokonepöytänä. (On vilahtanut joskus kauan sitten blogissakin 😉) Sekin on ollut alunperin tuollainen kiiltäväpintainen, mutta on ajansaatossa patinoitunut niin kauniin mattapintaiseksi, etten ole raaskinut maalata sitä.

    Kalkkimaali on kyllä oivallinen keksintö! Hyviä vinkkejä olet kirjannut siitä.

    Ajatella, niin se vauvavuosi vierähti teilläkin näin jälestäpäin katsottuna ihan vauhdilla! Mukavia synttäreitä teille ja paljon onnea pikkuiselle päivänsankarille! 💛💛

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulikin näköjään kahteen kertaan tuo mun kommenttini. 🙈 Vaikka sanotaankin, että kertaus on opintojen äiti, tänne riittänee yksi kommentti 😅, joten poistin niistä toisen. 😊

      Poista
    2. Monesti ne etsimät jutut tulla tupsahtaa vastaan, jos vaan jaksaa odotella 😊 Tykkään kyllä hurjasti tästä pöydästämme! Tämmöinen pöytä olisi myös tosi nätti ja näppärän kokoinen tietsikkapöytäkin. En nyt äkkiseltään muista teidän pöytää. Laitappa siitä taas joku kerta uusia kuvia 😉

      Ihan pikkuisista ajan kulun oikein kunnolla huomaa. Tuntuu, että vauvat kasvaa ja kehittyy niin vauhdilla ja vauva vuosi menee ihan hujauksessa. Toki välillä, varsinkin väsyneenä, päivät tuntuvat junnasvan paikoillaan. Nyt poden täällä pienoista haikeutta, kun meidän vauvasta on kasvanut jo näinkin iso 💙 Iloa uuteen viikkoon ja kiitoksia kommentista ☀

      Poista
    3. Käypä kurkkaa! Isompi se meidän pöytä on, mutta tyyliltään hyvin samansorttinen 😊 http://pienilintukoto.blogspot.fi/2015/11/valaisin-mietintoja.html?m=1

      Poista
  3. Kivan näköisen pöydän olet löytänyt :) Kiva kuulla tuosta kalkkimaalista käyttökokemuksia sillä olen ajatellut maalata sillä meidän olkkarin sohvapöydän myös. Taidanpa mennä lähipäivinä hakemaan tuota kalkkimaalia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalkkimaalista on tullut ihan mun lempparimaali 😊 Voin kyllä lämpimästi suositella sitä! Kiitos Jaana!

      Poista
  4. Ihana pöytä ja onnistunut uudistus! <3
    Hei, teilläkun on lapsia ja nuo sohvat olleet nyt jonkin aikaa käytössä, voisitko kertoa oletko ollut tyytyväinen? oletko pessyt kankaita esim usein jo, onko menneet miksikään, saako tyynyjä olla pöyhimässä, että pysyvät ryhdissä ym ..? kiitos ja aurinkoisia kevätpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan kyllä oltu tyytyväisiä noihin sohviin! Oon pessyt päälliset 3-4 kertaa vuodessa ja hyvin ovat kestäneet pesua. Oikeastaan ainut miinuspuoli on, kun istuintyynyjen päälliset meinaa valua (näkyy alimmassa kuvassa) eli päällinen ei jostakin syystä pysy paikoillaan. Päällisiä sais olla joka viikko asettelemassa istuintyynyihin uudelleen. Selkänojatyynyissä ei ole tuota ongelmaa ollut ja ne pysyy hyvin ryhdissään, jos vaan lapset kiipeile selkänojalla 😉 Kiitoksia sinulle ja iloa uuteen viikkoon!

      Poista
  5. Kaunis pöytä! 😚 Ja ajatuksella uudistettu.

    Kiitos kalkkimaalikokemusten jakamisesta. Kuulostaa varteenotettavalta vaihtoehdolta! 👌

    Ihania synttäreitä sinne! 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisu 💙 Kalkkimaali on kyllä hirmu näppärä maali, mukava työstää ja lopputuloksesta saa kauniin. Meillä oli oikein mukavat synttärit. Vähän meinaa vaan olla haikeutta ilmassa, kun tuosta pikkuisesta on kasvanut jo muka niin iso.

      Poista
  6. Kaunis pöytä! 😚 Ja ajatuksella uudistettu.

    Kiitos kalkkimaalikokemusten jakamisesta. Kuulostaa varteenotettavalta vaihtoehdolta! 👌

    Ihania synttäreitä sinne! 💕

    VastaaPoista
  7. Hurmaava pöytä ja täydellinen teidän olohuoneeseen!
    Meilläkin vastaava pöytä ollut etsinnässä jo pitkään...kirppiksiä koluan edelleen.
    Minulla odottaa yksi tuoli pihalla kalkkimaalausta ja olikin kiva lukea kokemuksiasi.
    Tuolin vanha sininen maali on jo niin lohkeillut, että irtoaa isoina paloina irti helposti.
    Ajattelin kyllä vielä hioa sitä.

    Ihastuttavaa viikonloppua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin pöytä sopii olkkariimme tosi hyvin. Pitkään mekin sopivaa pöytää etsimme ja viimein onnisti kun löysimme tämän. Kyllä tekin viimein sopivan pöydän löydätte 😊 Mukavia maalaushetkiä sinne ja iloa uuteen viikkoon ❤

      Poista
  8. Kylläpä löysittekin kauniin yksilön. :)

    VastaaPoista
  9. Voi miten kaunis pöytä ja ihana olohuone, oikein tulvii valoa! Osallistuit blogissani Keittiöpuutarha - Siemenestä lautaselle -kirjan arvontaan ja onnetar suosi sinua:) Oikein lämpimät onnittelut! Laitatko yhteystietosi minulle osoitteeseen kaneliajakardemummaa@live.fi, niin saadaan kirja matkaan.

    Kaunista kevään jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, mikä ihana ylläri, tuhannet kiitokset! Laitoin sinulle tietoni jo tulemaan. Kiitoksia sinulle Maria ja tervetuloa lukijaksi <3

      Poista
  10. Nyt SE oikea sitten löytyi, kannatti odottaa:) Lopputulos on kyllä tosi kaunis ja just paras kun jätit pöytälevyn puunväriseksi:) Pintakin varmasti kestää paremmin siistinä käytössä. Kiitos hyvistä maalausvinkeistä!

    VastaaPoista

Kiva kun ilahdutit pienellä merkillä ♥