sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Kylvöjä


Taas on se aika vuodesta, kun pihaa tulee kierrettyä monta kertaa päivässä ympäri ja suunniteltua mitä tuonne istuttelisi, sinne tekisi ja tätä muokkaisi. Loppuviikosta pääsin viimein aloittamaan kylvöpuuhat. Sateiset ilmat tosin on hidastaneet hommaa melkoisesti. Mutta aina sitä on kerinnyt käydä sadekuurojen välissä heittelemässä ainakin yhden kukkapussin siemenet multaan. Muutamia uusia perennojakin on tullut ostettua ja istutettua.



Ensi viikoksi on onneksi luvattu parempaa ilmaa, joten kasvatuskopperossa talvehtineilla ruukuillakin olisi paremmat mahdollisuudet saada täytettä. Yrttien, kurkun, salaatin ja porkkanan siemenet pitäisi päästä laittamaan multaan ja tomaatitkin odottavat ulos pääsyä. Ne kun meinaavat käydä kuistilla ihan honteloiksi.



Viime syksynä ruukkuja pestessä ajattelin etten laita tänä kesänä yhtään tomaattia, yrttiä ym. kasvamaan. Mutta kas, kun ensimmäiset siemenpussit ilmestyivät kauppoihin niin enkö löytänyt taas itseni kiertelemässä hyllyjen välissä. Ja kassalla huomasin, että aivan kuin varkain muutama pussi oli löytänyt tiensä ostoskärryyn. Ja muutama muukin pussi on tainnut sen jälkeen löytää. Jotenkin sitä aina keväisin iskee hirveä hinku päästä kasvattamaan syksyksi syötävää ja uusia kasvannaisia kukkapenkkeihin. Niin... vaikka sitä tietää, että syksyllä saattaa iskeä taas hirveä kasviväsymys ja -ähky. Mutta nythän on kevät, eikä sitä jaksa keväällä vielä syksyä ajatella.


Vaikka kasvatuskoppi näyttää vielä perin paljaalta, niin muuten pihalla kukkii jo aika kivasti.
Pakko oli myös tänä(kin) vuonna napsia kevään kukkijoista kuvia ja tallettaa niitä tännekin.


Ne muutamat isommat narsissit mitä meidän pihasta löytyy ovat alkaneet availla nuppujaan. 
Pikkunarsissit alkavat taas olla jo kukoistuksensa ehtoopuolella.



Osa tulppaaneista kurottelee kukkiansa jo aurinkoa kohti.
Toinen puolisko miettii vielä mikä olisi sopiva hetki avata pulleat nuput.



Uusi tuttavuuteni ja ihastukseni on kirjopikarililja. En edes muistanut istuttavani näitä viime syksynä. Enkä myöskään malttaisi odottaa, että nämä kaunokaiset leviävät näyttäväksi matoksi. Näitä on ehdottomasti laitettava syksyllä lisää johonkin toiseen penkkiin.


Pikkutalvio on sitävastoin jo kivasti levinnyt parin viime kesän aikana.
Ja saa levitä vielä lisääkin ja peittää ankean harmaan rinteen kokonaan kasvustollaan.



Osa patjarikostakin kukkii jo. Näistä hennon kauniista kukkasista tykkään myös kovasti.


Viime syksynä istutin kevätkaihonkukkaa syreenipensasalkujen ympärille. 
Pensaiden eteen siirsin metsästä valkovuokkoja. Lenkillä käydessä olen ihastellut muiden pihoja missä valkovuokot suurina mattoina kukkivat nurmikoilla ja pensaiden alla. Voiko olla kauniimman näköistä ♥


Toivottavasti ensi viikko olisi ilmojen puolesta hyvä, niin pääsisi toden teolla möyrimään kukkapenkeissä.
Paljon olisi taas uusia ideoita ja ajatuksia, joita olisi kiva päästä toteuttamaan.
Niin ja jatkamaan uusin innoin syksyllä kesken jääneitä projekteja.

Minkäslaisia pihasuunnitelmia sinulla on?

20 kommenttia:

  1. Ihanasti kukkii teillä siellä jo. Meillä kukkivat idänsinililjat, narsissit ja valkovuokot. Minä en ole viherpeukalo, mutta Vauhtivekara on. Siksipä meille piti tehdä pari kesää sitten kasvihuonekin. Tuossa keittiön ikkunalla sitten on kasvamassa erilaisia tomaatteja ja kurkkuja. Odottavat, että pääsisivät pian ulos. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hauska kun teillä poika on innokas viherpeukalo. Meillä lapset kyselivät tänä keväänä josko saisivat itse myös kasvatella jotakin. Laitettiin sitten lasten kanssa heille omat pikkuruiset kukka/mansikkalaatikot, joita saavat itse hoitaa. Tomaatintaimetkin tuli luvattua jokaiselle, jos vaan antavat taimien olla sisällä rauhassa. Ja rauhassa ne on saaneet ollakin :)

      Poista
  2. Upeaa kukkaloistoa! Minulla on tullut jonkin asteinen kyllästyminen pihahommiin, yritän tänä kesänä saada pidettyä kukkapenkit rikkaruohoista puhtaana ja toivon todella että jossain vaiheessa taas jaksaa kiinnostua istutuksista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla taas iski viime syksynä totaalinen kyllästyminen pihahommiin, mutta nyt talven jälkeen jaksaa taas homma innostaa. Onneksi, koska meidän pihassa on vielä niiiiin paljon laitettavaa. Toivottavasti säkin löydät jossakin vaiheessa kipinän pihahommiin, se on yllättävän rentouttavaa puuhaa, jos siitä ei ota turhia paineita :)

      Poista
  3. Kauniita kuvia ja muutenkin mukava blogi sinulla :)

    VastaaPoista
  4. Ihania kukkasia teillä kyllä pihassa siellä. Meillä ei hirveästi ole mitään monivuotisia, muuta kuin tulppaaneja ja pelargonit sain peräti toisen kerran nyt säilymään talven yli viherhuoneessa ;). En koe oikein olevani mikään viherpeukalo vaikka niitä oman maan herkkuja sitten syksyllä on kiva nauttiakin. Täällä on kanssa laitettu jo kurkkua, tomaattia ja pinaattia. Perunaa, porkkanaa ja salaattia ainakin varmaan vielä laitetaan ja tietenkin jotain yrttejä. Parempia kelejä kovasti odotellaan täälläkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taas ei pahemmin pysty kasvatella maan pinnalla mitään syötävää (marjapensaita lukuun ottamatta), täällä kun on niin paljon kotiloita, jotka tykkäävät myös kaikesta ihmisravinnoksi kelpaavasta :( Vaikka kuinka ollaan yritetty niitä hävittää, niin silti niitä riittää, yök! Parempi siis pysytellä lähinnä noissa silmäniloa tuottavissa kasveissa.

      Poista
  5. Ihania, aurinkoisia kuvia! Teillä kukkii jo kovasti! Täällä on myös möyritty mullassa, mutta jotenkin meinaa lannistuminen tämän pihan kanssa iskeä. Tuntuu, että aika ei riitä kaiken hoitamiseen. Tänään siirsin liljat uuteen kukkapenkkiin pionien kanssa ja ajattelin kylvää niiden kaveriksi pioniunikkoja. Oma piha on ihana, mutta välillä tuntuu, että vähän vähemmänkin hoidettavia neliöitä riittäisi! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Jep, kyllähän näitä pihahommia riittää vaikka muille jakaa. Riittää, vaikka meilläkään ei ole mikään iso piha. Monesti olen miettinytkin, että mitenköhän ison tontin omistajat kerkeävät pitää paikat suht siistinä!? Pioniunikot kullostavat hyvältä. Mulla on kasvamassa idänunikkoa, saa nähdä miten niiden käy kun siirrän ne kukkapenkkiin...

      Poista
  6. kyllä sitä silmän iloa on kuvattava joka kevät :D Aina se on kuitenkin niin iso ihme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin tämä kevät ja alkukesä innostaa aina tarttumaan kameraan. Kaikki kun on taas uutta ja ihmeellistä talven jälkeen :)

      Poista
  7. Ihanasti kukkii <3. Meillä vielä piha on alussa mutta enköhän ajankanssa saa ihastella kukkasi myös omalla pihalla. Kyllä täällä jo muutama penkki on mutta vielä ne on aika suunnittelu vaiheessa :). Tässäpä tuliki mukavasti vinkkejä mitä vois istuttaa myös omalle pihalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin ollaan laitettu tätä pihaa jo viisi vuotta eikä vieläkään ole valmista. Täytyy edetä kesä kerrallaan. Jos yrittää olla ottamatta paineita niin pihanlaitossa säilyy hauskuus mukana :) Mukavia pihanlaittohetkiä teille!

      Poista
  8. Teillä kukkii siellä kauniisti monenlaisia kukkia. Patjarikkoa minun tekisi mieli istuttaa kiviaidan reunalle. Sinne istuttelinkin jo soihtunauhuksia, mutta ne kukkivat vasta syksyllä. Nyt tekisi mieli ensimmäistä kertaa kokeilla laittaa pieni määrä perunaa kasvamaan. Erilaisia pihatöitä ollaankin tässä puuhasteltu. Meinaa sadesäät vähän sotkea ulkona oloa, mutta jospa se aurinko malttaa pian näkyä enemmänkin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin meinaa sadekelit haitata pihahommia. Luulin, että pääsen tänään jatkmaan mullassa möyrimistä, mutta enpä kerinnyt kauaa ulkona olla kun rupesi TAAS satamaan. No, päivä se on huomennakin tai ylihuomenna... Oman maan perunat on älyttömän hyviä, laita ihmeessä muutama pottu multaan. Me ei pystytä harmikseni tänne perustamaan kasvimaata, kun täällä vilisee kotiloita, jotka viihtyvät erityisen hyvin kaiken syötävän kasvin lähettyvillä :(

      Poista
  9. Niin ihanasti kukkii teidän pihassa jo <3 meidän kukkapenkissä kukat vasta availevat nuppujaan. Tai no, onhan nuo krookukset, helmililjat sun muut varhaiskevään kukat jo paikoin kukkineet kukintansa jo. Nyt odotellaan tulppaanien aukeamista :) mukavaa puuhaa pihalla möyryäminen! Aurinkoa viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kevätpuoli on siitä(kin) niin ihanaa aikaa kun ulkona on niin paljon seurattavaa ja ihasteltavaa. Kun yksi kukka lopettaa kukintaa niin seuravaa jo aloittaa. Kiitos Kaaru ♥

      Poista
  10. Niin ihania puutarhakuvia, nämä kyllä inspiroivat suuresti! Meillä ei vielä kuki muut kuin leskenlehdet. Pihaa on meillä myllätty koko viikonloppu, uusia istutuksia tuli tehtyä. Kirsikkaa, luumua ja puolukkaa otimme kokeiluun. Vielä riittää projekteja ja suunnitelmia pihalle. Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna Mi! Teillä on siis vielä kaikki ihanuus edessä ♥ Puolukka kuullostaa mielenkiintoiselta. Onkohan ne samanmakuisia mitä metsässä vai "pensasmustikan-tyylisiä"!?

      Poista
    2. En ole vielä päässyt missään maistamaan kasvatettuja puolukoita, katsotaan mitä koko hommasta tulee. Onnettoman pieniä taimetkin oli. Mutta mielenkiinnolla odotan, miten kasvavat.

      Poista

Kiva kun ilahdutit pienellä merkillä ♥