keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Nahkahousuista laukuksi ja toppitestailua



Muistaakohan kukaan enää tammikuisen kierrätyshaasteen?
Silloin minun piti tehdä jotain aivan muuta kuin hellemekko.
Jotain mihin en löytänyt metallirinkuloita.
No, niitä ei ole vieläkään löytynyt, 
mutta onneksi Sinooperista sai uusia, juuri sopivia tilalle.


Ne metallirinkulat ja naamiaisissa hyvin palvelleet nahkapöksyt saivat uuden kauniimman (anteeksi vain arvon housut) elämän pikkuruisena laukkuna. Olinkin kaivannut pientä laukkua omiin rientoihin, sellaisiin mihin ei jaksa aina ottaa perhekoon laukkua mukaan (lue kauppareissuille).


Laukun kaavat piirsin summissa tai oikeastaan koon saneli vetoketju pituus ja reiden (siis niiden nahkapöksujen) paksuus. Halusin laukusta mahdollisimman yksinkertaisen. Nimittäin yksikertainen tälläisissä laukkuasioissa hivelee tällä hetkellä esteettistä silmääni. Ja toiseksi en ole eläessäni ennen tehnyt minkäänlaista laukkua (jos kirjastokassia ei lasketa mukaan), enkä eläessäni ommellut mitään nahkajuttua, joten ajattelin, että yksinkertainen sopii kaikinpuolin tähän projektiin. Laukun sain tehtyä, vaikka vetoketju tuottikin hieman päänvaivaa (kun en ole eläessäni tehnyt yhtään vetoketjullista pussukkaakaan). Yitin etsiä netistä ohjeita vetskarin asennukseen, mutta en löytänyt mitään mikä olisi soveltunut toteutettavaksi tähän kassiin, niin että sovelsin itse. Varmaan ihan vääräoppisesti, mutta vetskarin sain kuitenkin paikoilleen ja vielä päällinahan ja laukun vuorin väliin nätisti. Ja kun kerran kierrätysteemalla mentiin niin nahkahousujen vuorista tuli laukunvuori. Tosin seuraavaan mahdolliseen laukkuun aion tehdä vuorin napakasta puuvillasta, kun sitä on sen sata kertaa kivempi käsitellä.


Laukku on nyt koeajettu ja todettu muuten vallan mainioksi, mutta himppasen isompi se olisi saanut olla. Pitää varmaan mitata jäljelle jääneet takareidet, josko ne olisivat yhtään leveämmät.

Vaikka karvalakkini meinasikin nikotella kahdeksan nahkakerroksen päällä,
niin ei se nahkan ompelu loppupelissä vaikeaa ollut. Tämän koelaukun jälkeen saatan jopa joskus uskaltaa käydä käsiksi anopilta saatuihin nahkavuotiin.



Sitten siirtykäämme toppiasiaan.

Tämän mekon jälkeen minulla on tehnyt mieli koettaa tehdä hihaton paita samanmoisella pitsikauluksella. Olen nimittäin tykännyt mekosta hirmuisesti. Nyt sitten sain vihdoista aikomuksesta aikaiseksi, eikä siinä aikomuksessa mennytkään taas kuin tovin aikaa :o



Noshilta tilattu keltainen trikoo pääsi heti pesun jälkeen paininjalan alle. Leikkelin paidan taas enemmän ja vähemmän summissa jotakin vanhaa toppia mukaillen. Tässä kohtaa mainittakoon, että minun kannattaisi edelleenkin tehdä omat vaatteeni ihan oikeilla kaavoilla!! Vatsan kohdan jätin tarkoituksella löysäksi, kun minulle tuppaa tulemaan helposti makkarankuoriolo ja sitten vaate saattaa jäädä käyttämättä. Alun perin tein topin hihatkin alavaroilla, mutta toppi alkoi rintavarustuksen kohdalta kummasti pussittamaan, joten napsin alavarat pois ja laiton tilalle trikookanttaukset. No ei pussita enää niin pahasti, mutta ei se ole enää niin kivan näköinenkään. Mutta jos alkaa häiritsemään niin pitäää tehdä uusi paita. Jemmasta kun löytyy vielä kaksi pitsikaulusta. 


Tämän paidan pitsikaulus on muuten mummuni virkkaama ja olen käyttänyt tätä lapsena. 
Pelastin sen lapsuudenkotoa, kun äitini joskus siivoili kaappeja. 
Historia toistaa siis itseään, kun kaulus on taas kaulassani :)

Tänne on tupsahtanut taas muutama uusi lukija,
lämpöiset tervetulotoivotukset teille!!
Kiva kun olette löytäneet tänne

26 kommenttia:

  1. Laukku on muuten todella tyylikäs ja olet sen taidolla tehnyt. Kiva kun se on malliltaan pelkistetty. Tykkäisin itsekin tuon tyylisestä. Kaunis on toppisi ja niin sievä tuo kaulus siinä. Ihana kun olet voinut pelastaa tuon aarteen ja saanut sen uusiokäyttöön:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kanneli! Laukku on minustakin tosi kiva ja juurikin noin yksinkertaisena. Siitä tulee aina hyvä mieli kun keksii vanhoille hylätyille vaatteille tai tavaroille uusiokäyttöä.

      Poista
  2. Onpa ihania ompeluksia kumpainenkin. Laukku niin tyylikäs ja tuon topin väri on niin minulle mieleen :). Pitsikaulus se vasta nätti onkin, tykkäisin itsekin tuollaisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krista! Juuri tuon keltaisesta tykkään itsekkin kovasti. Kiva välillä saada omaan vaatekaappiinkin jotakin pirteää. Minä olen ihan heikkona kaikkeen pitsiseen :)

      Poista
  3. Kaunis laukku juurikin kaikessa yksinkertaisuudessaan! Ja niin siistististi tehty. Pitsikaulustoppi on aivan ihana!! Minäkin olen Pinterestistä näitä virkattuja kauluksia ihaillut ja haaveillut oman "Lumoan" ompelemisesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pizzicato! Pitsikaulus paidat ja mekot on ihania ja sitä paitsi ne on helppo tehdäkkin. Sopii siis minulle :)

      Poista
  4. Tulipas kaunis laukku! Olet kyllä todella taitava! <3

    VastaaPoista
  5. Kaunis nahkalaukku. Kiva että vanhat pöksyt (tai osa niistä) sai uuden elämän! Ja toppi kauluksineen on aivan ihastuttava. Keltainen on kivan pirtsakka, mutta tuo aikaisemmin tekemäsi mekko näytti myös tosi kivalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Raisa P! Sisäinen kierrättäjäni hyrisee aina kun saan aikaiseksi hyödyntää vanhaa tavaraa :) Nuo nahkapökät oli lähdössä roskikseen, mutta onneksi heräsin ajoissa ja keksin tehdä niistä laukun.

      Poista
  6. Ihana keltainen vaate, kaunis toppi. Muistan, että lapsena meilläkin oli tuollaisia pitsikauluksia ja tuolla ne odottavat ompeluhuoneessa inspiraatiota. Viime kesänä yhden sellaisen käytinkin Neidin mekkoon. :) Ja kaunis on laukkukin. Minullakin on "työn alla" nahkalaukku. On ollut jo kuukausia. Ainoa työ, joka minulla on jäänyt roikkumaan. Siitä ei vain tullut sellainen, jota suunnittelin. Ehkä jonain päivänä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pikku Akka! Ai, teilläkin on ollut pitsisiä irtokauluksia käytössä :) Niistä saa kivoja kyllä kivoja ja näyttäviä koristeita pääntielle. En muistakkaan tuota sun tekemää mekkoa, pitääkin tulla kurkkimaan! Se on tosi ärsyttävää jos jostakin tekeleestä ei tulekkaan sellaista mitä olisi halunnut. Toivottavasti saat kuitenkin laukun joskus valmiiksi!

      Poista
  7. Tosi kaunis toppi, ihan huippu! Passaa sulle tosi hyvin! Aurinkoisia päiviä sinulle uusissa vermeissä ja ilon ja onnen pilkahduksia! Kiva, kun oot tehnyt jotain itsellesi. Ihana tää sun blogi, mutta varmasti myös aikaa vievää. T. Kotis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Kotis! Välillä sitä kaipaa omaan vaatekaappiinkin muuta kuin sitä ainaista mustaa ja valkoista :D Tykkään tosi paljon tuollaisesta vähän tummemmasta keltaisesta. Juu ja kyllähän joka postauksen tekemiseen menee oma aikansa, mutta harrastukset pitää virkeänä ja auttaa arjessa jaksamiseen :) Mukavia kevätpäiviä myös sinulle ja teidän väelle!!

      Poista
  8. Vau kaunis toppi ja laukku, oot kyllä taitava!

    VastaaPoista
  9. Laukku on aivan upea, yksinkertaisen kaunis! Ja niin valtavan siististi ommeltu, ettei uskoisi ettet ole koskaan nahkaa tai tuollaiseen pussiin ommellut vetoketjua. Moneen menoon sopiva laukku. Toppi on valloittava, kaunis keltainen sävy ja pitsi kauluksessa <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Hanna Mi! Ei tuo laukku ihan priimaa ole, mutta olen itse siihen oikein tyytyväinen, kun tuo oli tosiaan ensimmäinen nahkaompelukseni. Muutamia kohtia tekisin nyt vähän erilailla, mm. ompelisin tuohon huipulle sauman eli siis tekisin tuon vetoketjun ja huipun välisen soiron omana palan (termistö vähän hukassa :/ ). Mutta jospa sitä seuraava laukku olisi sitten paranneltu versio ;)

      Poista
  10. Aivan ihania ompeluksia, Eerika<3! Molemmat kelpaisivat minullekin ;-)!

    VastaaPoista
  11. Oi miten kiva laukku ja kaunis pusero <3 Olet kyllä taitava!

    VastaaPoista
  12. Vau kumpainenkin hienoja. Olet kyllä taitava :). Ja pitsi kauluksessa on hurmaava <3

    VastaaPoista
  13. Hieno laukku! :)
    Mulla on ollut muutama laukkuprojekti tässä ja monta valmista laukkua, mutta tarvitsisin vielä tuollaista pientä ja olan yli laitettavaa laukkua myös kans niihin omiin menoihin jonne ei jaksa ottaa koko perheen tavaroita matkaan. :)
    Tuo keltainen pusero on ihana myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Enni! Sä ootkin viimeaikoina tehtaillut noita laukkuja, joten sulta se näppärästi syntyiskin vielä yksi pieni kassi. Sitä paitsi tuollainen pieni ja yksinkertainen valmistuu aika nopsaan :)

      Poista

Kiva kun ilahdutit pienellä merkillä ♥