maanantai 27. toukokuuta 2013

Kasvihuoneilmiö


Nyt se on rantautunut meillekkin, nimittäin kasvihuonevillitys!
Tai oikeastaan eihän meillä edes mitään kasvihuonetta ole vaan tuommoinen pikkuruinen kasvatuskoppi mihin mahtuu juuri ja juuri muutama tomaatinalku ja yrttejä. Mutta onpahan tänä kesänä joku paikka missä pitää näitä jokakeväisessä puutarhavimmassa kylvettyjä raakileita :)


Jemmasin ikkunoiden uusimisien yhteydessä hyväkuntosimmat ikkunat varastoon, missä ne onkin lojuneet jo useamman vuoden. Alunperin ajatuksena oli rakentaa niistä kasvihuone, mutta eipä meidän pihassa ollut oikein paikkaa kokonaiselle huoneelle. Oli liian mäkistä paikkaa, liian varjoista paikkaa, liian metsäistä paikkaa ja oikeastaan ainut aurinkoinen pläntti olisi sitten mennyt liian ahtaaksi, jos siihen olisi tunkenut kasvihuoneen....

Niinpä syntyi ajatus kasvatuskopperosta, joka me sitten keväänkorvalla miehen kanssa yhteistuumin toteutettiin talonseinustalle.
Yläkerran purkuvaiheessa ilmestyi taas yksi joutolautakasa talon seinustalle, jota pystyi hyödyntämään kopin rungon, pohjan ja hyllyn teossa. Valokate kattoon taas löytyi anoppilan kaattiskasasta. Emme siis joutuneet ostamaan mitään tähän projektiin.


Niin monen epätoivoisen parvekekasvatusvuoden jälkeen olin ihan innoissaan ensimmäisenä kesänä omakotitalossa ja omassa pihassa kasvattelemassa jos jonkin näköistä hyötykasvia.
Nooo, eipä ne sadot erityisen kehuttavia parina ekana kesänä olleet... Viime kesänä sitten nikkaroin ison kasvatuslootan salaateille ja yrteille ja siellähän ne oikein villiintyivat kasvamaan. Kunnes... yhtenä päivänä huomasin, että kotilot ja etanat (juu, niitä riittää meilläpäin) olivat vallenneet viljelmäni ja mies itse en inhotukselta saattanut kärräsi koko sadon multineen metsään...


Nyt sitten toivon, että saisin korjata tänä vuonna edes kohtuullisen sadon loppukesästä tahi syksyllä. Nyt pitäisi kasviksilla olla hyvä paikka kasvaa ja vahvistua, eikä tuonne pitäisi päästä edes kotiloiden...
Ja sitäpaitsi tänävuonna olen varautunut kymmenellä kilolla kotilo- ja etanamyrkkyä!! Vaviskaa kaikki niljakkaat oliot!! Tänä vuonna aion myös minä syödä salaatteja ja tomaatteja!


Joka kevät on myös pakonomainen tarve kokeilla jotakin uutta viljelysaralla. Tänä vuonna uutuutena kokeilen syötäviä kukkia. Orvokin lisäksi kovaa vauhtia kasvamassa on kehäkukkaa, ruiskaunokkia, krassia ja laventelia. En kyllä tiiä tuleeko niitä syötyä jos muut kukat orvokin lailla ylipäätänsä edes alkavat kukkkia, mutta saa niistä ainakin nättejä koristeita salaatteihin ja kakkuihin. Mukavaa uutta viikkoa!

4 kommenttia:

  1. Tuollainen lasihuone on ihana ja suojainen paikka kasveille. Ihania kuvia. Itsekin haaveilen kovasti kasvimaasta. Ehtisikö sitä saada satoa vielä, kun en ole esikasvattanut mitään? Saisi edes salaattia, sipulia, persiljaa ja jotain muuta tällaista. Kiva kun tulit lukijakseni:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin salaatti ja yrtit kerkeää vielä hyvinkin kylvää. Itekki kylvin ne vasta viikko pari sitten, paitsi noi pikkuruukuissa olevat oon laittanut kasvamaan jo ainakin kuukausi takaperin. Eivät vaan oikeen kasvaneet sisätiloissa, jotenka ne saivat nyt siirron ulos!

      Poista

Kiva kun ilahdutit pienellä merkillä ♥