torstai 30. lokakuuta 2014

Mustaa valkoisella


Jes, kerrankin olen ajoissa talvikamppeiden kanssa! Jokaiselle lapsukaiselle on katsottuna piha- ja ne siistimmät vaatteet. Keskimmäiselle neidille löytyi isosiskon vanha villakangastakki ja poitsu sai kaupantädin tekemän takin. Pienin neiti mahtuu vielä siskonsa vanhaan haalariin. Tosin takin voisin vielä jossakin vaiheessa vauvelille tehdä! Vanhin neiti oli kasvanut ulos viimevuotisesta (klik) takistaan ja koska tykkään tehdä tyttöjen takkeja niin pitihän sitä surauttaa tyttöselle sopivampi kolttu.



Tai noooo, eihän tätä takkia niin vaan surauteltu kasaan. Tämä se vastusti, jos mikään ompelus ja purkajaa tuli käytettyä ahkerasti. Kaikki sai alkunsa ihme älynvälähdyksestä kun päätin ommella kerrankin ihan ohjeen mukaan. Mutkia mahtui matkalle jos jonkinmoisia ja tekstistä tulisi pitkä kuin nälkävuosi, jos ne kaikki tänne kirjoittaisin. Mutta yhden asian haluaisin tietää, jos joku osaa näin kirjaimellisesti neuvoa... 

Nimittäin...
Takin alakaulus ommeltiin takin päälliosaan kiinni ja päällikaulus vuoriin. Päällistä ja vuoria yhdistettäessä kauluksen reunat, etukappaleiden pääntien reunat ja etureunat käskettiin ommella yhteen. Joo muutenhan tuo olisi mennyt, mutta kun kaulukset olivat ihan eri kokoisia niin miten ihmeessä ne saa yhdistettyä siististi?? Tuota kohtaa näpersin ja purkasin, kunnes purkasin molemmat kauluskappaleetkin pois, leikoin ne samankokoisiksi ja ompelin ne päällikankaaseen ja sitten yhdistin koko komeuden niin kuin aina olen päällisen ja vuorin yhdistänyt.

Valmis takki jäi pönköttämään selästä niin kummallisesti, että tänä aamuna oli pakko lahjoa neiti leikittämään vauvaa, jotta pääsen näyttämään vielä kerran ratkojaa kyseiselle takille. Takakappaleessa oli laskos ja koska laitoin perusohuen vuorin tilalle tikkivuoren niin takki ei laskeutunut laskoksen kohdalta niin kuin sen olisi pitänyt. Ratkoin siis takin vielä auki ja ompelin takakappaleessa olleen laskoksen umpeen ja kavensin vuorin ja sitten tikkasin helman ihan vaan koneella. Joo, tiedän, että käsin olisi saanut sata kertaa siistimmän lopputuloksen ;) Selkään tuli siis neljä ylimääräistä tikkausta, mutta nyt takki näyttää tuhat kertaa paremmalta päällä!

Eli mitä tämän takin teosta opin... pääsen paljon helpommalla ja nopeampaa kun teen takit tästäedes niin kuin aina olen takit tehnyt, enkä ala enää yrittää ymmärtää ompeluohjeiden monimutkaisuuksia ;D 


Tykkään takin mallista älyttömästi (voisin ottaa itsellekin tämän mallisen takin). Ja lopputulokseenkin olen vihdoista tyytyväinen. Ainut mikä jäi harmittamaan, niin hihat olisivat voineet olla piirunverran pidemmät. Vaikka muka mittasin kasvunvarat mukaan, niin mihin lie hävinneet ne sentit matkanvarrella :o Eiköhän kuitenkin takki tämän talven mahdu ja ensi talveksi sitten voikin tehdä taas uuden!

Takin kaava on noukittu SK:stä (3/2013) . Villakangas ja tikkivuori ostettu Eurokankaasta.


Viimevuotinen vaaleanpunainen pipo päähän pehmentämään mustaa tunnelmaa ja heijastinkoru rintapieleen tuomaan turvallisuuden tunnetta. Nyt voikin sitten talvi tämän huushollin puolesta tulla!


Ja vielä yksi hei...
käykäähän osallistumassa ARVONTAAN (klik)!!   


22 kommenttia:

  1. Todella ihana takki ja kauniit kuvat.
    Olet taitava!

    VastaaPoista
  2. Voi kerrassaan, miten ihanan takin olet ommellut. Itselläkin on haaveissa ommella villakangastakki itselleni, mutta olen omalla luvalla jätttänyt sen ompelun vuoden päähän. Jospa silloin olisin kutistunut omiin tavoitemittoihini.

    Muutenkin niin ihania kuvia. Vanhat sukset ja kaikki! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, mulla olisi kyllä korkea kynnys alkaa tekemään itelle talvitakkia. Eka aattelin ottaa kuvat ulkona, mutta kuvista olisi tullut niin kesäisiä, kun aurinko paistoin niin nätisti :) Kiitoksia Pikku Akka!

      Poista
  3. Kaunis, ihana takki! Joskus sitten osaa vastustaa. Mun vahvinta alaa ei ole ollenkaan tällaiset vuorelliset, eikä varsinkaan kaulukselliset ompelukset, joten nostan hattua lopputulokselle! Ja varsinkin kärsivällisyydellesi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Pizzicato! Kyllä taas tätä takkia tehdessä haave uudesta (kunnon) ompelukoneesta nousi vahvasti pintaan. Mikä siinäkin on, että kun alkaa tökkimään niin sitten tökkii kaikki; kone, ohje, kaikki... Onneksi lopputulos oli palkitseva, eikä vähiten se, että tyttö oli niin mielissään takista :)

      Poista
  4. Todella sievä takki ja ihanat kuvat!

    VastaaPoista
  5. Tosi kaunis takki ja kerrassaan upeita kuvia! Minä en kyllä osaa kysymääsi antaa neuvoja. Itse olen sen verran vähän takkeja ommellut että seuraan kyllä tarkalleen ohjeistusta, paitsi jos jotakin kohtaa en ymmärrä niin sitten sovellan.. Hienosti sait kuitenkin ongelman ratkaistuksi ja sehän on kuitenkin pääasia että takki näyttää hyvältä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa P! Mulla ei taas ohjeiden luku ole sitten yhtään vahvinpia puoliani. Pitäisi varmaan mennä ompeluohjeiden luku-kurssille ;) Onneksi kokeilemalla selviää pitkälle ja sehän se on tärkeintä, että ompelus näyttää hyvältä ja on toimiva!

      Poista
  6. Todella kaunis takki ja ihanat röyhelöyksityiskohdat. Kuulostaa kummalta ohjeelta. Itsekin olisin tehnyt juuri kun teit. Selkeämpihän se on kun ylä- ja alapuoli ovat samankokoisia. Parempi tehdä omien mieltymysten mukaan :) Kuvat on todella suloisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kanneli! Itekkin ihastuin ihan kympillä noihin röyhelöihin ♥ Taidan kyllä taas vähän aikaa ommella ilman ohjeita :)

      Poista
  7. Onpa todella kaunis kaava takissa ja lopputulos - ongelmista huolimatta- on aivan hurmaava! Minä niin kovasti haluaisin auttaa tuossa ongelmakohdassa ja varmasti osaisinkin jos olisin tilanteessa seissyt vieressä, mutta nyt en oikein ymmärrä. Kun eihän se toinen puoli kauluksesta yleensä ole kovin montaa milliä isompi, ja sen kyllä villakankaassa yleensä pystyy hyvin syöttämään niin ettei jää mitään kupruja :). Mutta onneksi sinä ratkaisit asian omalla tavallasi! Noita ompeluohjeita on oikeasti ihan hirveä kirjoittaa, niin että ne pystyisi ymmärtämään, minäkin siis, joka olen alaa opiskellut en läheskään aina ymmärrä lehtien ohjeita, siksi en niitä juuri luekaan vaan teen vuosien varrella hyviksi havaituilla tavoilla :). Varsinkin aloitteleville ompelijoille, joilla ei välttämättä termistö ole vielä hallussa, ne saattaa olla välillä ihan hepreaa! Mutta ei se niiden kirjoittaminenkaan ole kyllä ihan helpoimmasta päästä, siinä varmaan yksi syy, miks mun blogissa ei hirveästi näy tutoriaaleja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekkin kaunis malli, röyhelöt varsinkin on ihanat! Aattelin mielessä, että tällä mallilla voisi tehdä kevättakinkin ja ohueenpaan takkiin saisi jätettyä myös alkuperäisen takalaskoksen, mistä kovasti myös tykkään. Tässä takissa kauluskappaleet oli huomattavsti eri kokoisia ja ohjeessakin oli oikein maininta, että ne kuuluu leikata erikokoisiksi. Ihmettelin jo leikkuvaiheessa sitä. Tulipa vaan mieleen, että toivottasti en kämminyt silloin kuin piirsin kaavoja :o Pitää varmaan lainata lehti joskus uudellleen ja tarkistaa asia, niin paljon jäi nyt kauluksen mokoma häiritsemään ;D Kiitos paljon Krista!

      Poista
  8. Wau! Todella kaunis villakangastakki! Ihanat nuo ryöhelöt. Näissä on aina niin suuri työ, että hattua nostan. Pulmalliseen kaulukseen en osaa minäkään näin näkemättä apuja antaa :(.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Hanna Mi! Me ollaan neidin kanssa molemmat tykästytty ihan täysillä takkiin :) Onhan noissa takeissa oma työnsä, mutta lopputulos on aina todella palkitseva. Kaulus oli kyllä ihan outo...

      Poista
  9. oi tämä on niin ihana malli!! olen tästä haaveillut...oi että se onkin kaunis. olinkin unohtanut että minunhan piti ommella tämä...mutta taidan jättää suosiolla myös ompeluohjeet lukematta..ne eivät yleensäkään avaudu minulle. :) ihanat kuvat!

    VastaaPoista
  10. Malli on kyllä aivan ihana ♥ Ai, siellä on toinenkin jolle ei ompeluohjeet avaudu... itelle niitten lukeminen on silkkaa ajan (ja hermojen) kulutusta ;) Kiitos hanna!

    VastaaPoista

Kiva kun ilahdutit pienellä merkillä ♥